eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Saját ügyvédje nevezi "kis bunkónak" a francia terroristát

Salah Abdeslam valójában egy "kis bunkó", állítja a Franciaországnak átadott terrorista belga védőügyvédje, aki úgy véli, védencét nem francia, hanem nemzetközi bíróság elé kellene állítani, mivel megítélése szerint háborús bűncselekményekben vett részt.

Sven Mary most taktikázik vagy őszintén beszél? – ezt találgatják a francia újságírók azóta, hogy Salah Abdeslam belga ügyvédje kitálalt az ügy kapcsán a Liberation című napilapnak. A Belgiumban a „gonosztevők védőügyvédjeként” emlegetett jogász nemes egyszerűséggel azt állítja, hogy a francia hatóságoknak szerdán átadott Salah Abdeslam annyi intelligenciával rendelkezik, mint „egy üres hamutartó”.

Szerinte a kettős állampolgárságú terrorista a „piti bűnözéstől” jutott el a terrorizmusig, és valószínűleg úgy radikalizálódott, hogy olvasta azoknak az interneten található iszlámista propaganda-anyagoknak egy részét, amelyek a muzulmánokat áldozatokként állítják be. Sven Mary azt állítja, Abdeslam nem vezér, hanem inkább követő fajta, ezért nem valószínű, hogy ő szervezte volna meg a tavaly novemberi párizsi merényleteket.

Szerinte a terrorista ügyével tulajdonképpen nemzetközi törvényszéknek kellene foglalkoznia, hiszen azok a cselekmények, amelyekben részt vett tulajdonképpen a háborús bűnök kategóriájába esnek. A Liberation által készített riportból egyébként az is kiderül, hogy Sven Mary legszívesebben szabadulna az Abdeslam-ügytől, mert nehezen viseli az emberek reakcióját, amióta tudják róla, hogy a terroristát védi. „Az arabok gratulálnak nekem, a nem arabok viszont gyűlölködő tekintetekkel méregetnek” – összegezte egy mondatban a reakciókat.

Bár a belga ügyvéd kijelentései őszintének tűnnek, a francia újságírók egy része úgy véli, nem kizárt, hogy Sven Mary taktikai megfontolásokból állt szóba a Liberation-nal. Elképzelhetőnek tartják, hogy az ügyvéd valójában azt igyekszik a francia közvélemény felé kommunikálni, hogy védence egy nem túl intelligens, nem is önálló, inkább másokat követő bűnözőcske, aki csaknem tudtán kívül keveredett bele egy terrorista merényletbe.

Hogy tényleg taktikázásról van-e szó, hamarosan kiderül, Abdeslam francia ügyvédje mindenesetre szerdán azt nyilatkozta: reméli, a hatóságok nem fognak mindent védence nyakába varrni, és csak azért ítélik el, amit tett. Franck Berton ismert Lille-i büntetőjogász egyben hangsúlyozta: Abdeslam együtt akar működni a francia igazságszolgáltatással és mindenképpen beszélni fog.

Arról, hogy mit fog majd mondani, a tavaly novemberi párizsi terrortámadás túlélőinek, illetve az áldozatok családjainak nincsenek különösebb illúzióik. Ez utóbbiak ugyanis úgy vélik, a terrorista valószínűleg mindent már halott társaira fog hárítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×