eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla

Tömegek érkeznek a szentévre Rómába

Vatikáni számítás szerint legalább hétmillió zarándok érkezett a Vatikánba és a római bazilikákba az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév december 8-i megnyitása óta, amely a kezdeti félelmek ellenére tömegeket vonz - írta a Corriere della Sera című olasz napilap kedden.

Az adatokat a szentév egyházi eseményeinek szervezője, Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizálás Pápai Tanácsának elnöke közölte a lappal.

Az eddig a szentévre Rómába érkezett zarándokok többsége, ötmillió a Szent Péter téren rendezett eseményeken vettek részt. A legnagyobb tömeget a Szent Péter-bazilika szent kapujának december 8-i megnyitása, Pio atya földi maradványainak februári bemutatása, valamint az utóbbi hétvégén a fiataloknak rendezett jubileumi találkozó vonzotta.

További kétmillióan látogattak el a szintén a szentév kiemelt helyszíneinek tartott római bazilikákba, hogy ezek szent kapuján haladjanak át.

A becslések szerint a szentév november 20-i zárásáig a zarándokok létszáma meghaladhatja a várt tízmilliót, amelyet Franco Gabrielli római prefektus jósolt még a szentév kezdetén.

A Corriere della Sera emlékeztetett, hogy a Ferenc pápa által az irgalmasságnak szentelt szentév decemberi kezdetén sokan a zarándokok távolmaradásától tartottak. A novemberben Párizsban történt terrorista merényleteket követően Olaszországban többen is egyenesen a szentév elhalasztását szorgalmazták.

A legutolsó, 2000-ben tartott szentévben mintegy 30 millió zarándok érkezett Rómába. Akkor azonban négy éven át készültek a szentév megrendezésére. Ferenc pápa tavaly tavasszal váratlanul hirdette meg a rendkívüli szentévet, amelyben a korábbival ellentétben kevés a tömegesemény. Ferenc pápa ezek helyett az egyszerű és apró, de annál jelentősebb gesztusoknak szentelte a szentévet, amelynek most először nem csak Róma a központja: a legelső szent kaput a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban nyitották meg novemberben, és a világ több mint kétezer egyházmegyéjében eddig legalább tízezer szent kapu nyílt meg.

A szentév következő római tömegeseménye boldog kalkuttai Teréz anya szentté avatása lesz szeptember 4-én a Szent Péter téren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×