eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Több szerb párt is a szavazatok újraszámlálását követeli

A hétvégi szerbiai választásokon leadott szavazatok újraszámolását követelte kedden a voksoláson toronymagasan az élen végzett Szerb Haladó Párt (SNS), mert szerinte több "érdekes dolog" is történt a múlt vasárnapi választások éjszakáján, ami aggodalomra ad okot.

Április 24-én az urnazárást követő előzetes becslések, majd a választási bizottság előzetes eredményei is azt mutatták, hogy több kisebb párt az ötszázalékos bejutási küszöb környékén vagy az alatt mozog a parlamenti választásokon. Mivel saját méréseik szerint nagyobb kellett volna, hogy legyen a támogatottságuk, a Demokrata Párt (DS), a Szerbiai Demokrata Párt (DSS), a Dveri mozgalom, az Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom, valamint a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció képviselői a választási bizottság épületébe vonultak, hogy "felügyeljék" a szavazatszámlálás tisztaságát. Aleksandar Vucic miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az SNS vezetője szerint ez nyomásgyakorlásnak minősül, és "érdekes módon" a politikusok megjelenése után a számukra megfelelő eredmények születtek, azaz "hirtelen megugrották a küszöböt".

Az ellenzéki pártok összeállítottak egy jogászokból álló csoportot, hogy kivizsgálják és ellenőrizzék az általuk tapasztalt szabálytalanságokat. A SNS mintegy erre adott válaszként kérte a szavazatok újraszámlálását.

A választási bizottság alelnöke, Miladin Kovacevic a szerb sajtónak elmondta: a választási dokumentumokba mindenki betekinthet, a bizottság azonban nem kényszeríthető a szavazatok újraszámlálására, ám a pártok szabadon "számolgathatnak". A pártok április 29-ig tekinthetnek be az említett iratokba - tette hozzá. A választási bizottság eddig két helyen rendelte el a voksolás megismétlését a szavazóhelyiségben tapasztalt szabálytalanságok miatt.

A Szerb Haladó Párt az előzetes eredmények szerint a voksok 48,23 százalékát szerezte meg az előre hozott parlamenti választáson, ám a magas részvétel és az öt százalékos parlamenti küszöböt átlépő pártok magas száma miatt ez "csupán" 131 helyet jelent a 250 fős törvényhozásban, míg a pártnak eddig 158 mandátuma volt.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×