eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megszavazta az iraki parlament a kormány részleges átalakítását

Megszavazta kedden az iraki parlament a kabinet részleges átalakításáról szóló javaslatot, amely véget vethet a közel-keleti országot sújtó belpolitikai válságnak.

A politikai patthelyzet, amelynek feloldását megfigyelők a keddi szavazás sikerétől várják, eddig akadályozta Bagdadot abban, hogy érdemmel foglalkozhasson az alacsony olajárak miatti pénzügyi válsággal és újult erővel léphessen fel az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport ellen.

Emad al-Hafadzsi iraki parlamenti szóvivő közölte: a törvényhozók rábólintottak a Haider al-Abádi iraki kormányfő által az egészségügyi, a munkaügyi és szociális kérdésekért felelős, a vízügyi, az áramügyi, a felsőoktatási és kulturális tárca élére javasolt személyek kinevezésére.

A kormányátalakítás célja, hogy független szakértők vezessék a kulcsfontosságú tárcákat, és így Irakban visszaszoruljon a korrupció és az "uram-bátyám" viszonyok, amelyek hátráltatják Bagdadot a közszolgáltatások ellátásában. A miniszterelnök csütörtökig nyújthatja be további javaslatait új kabinettagok kinevezésére.

A voksolás mindenesetre nem zajlott zökkenőmentesen: első alkalommal több iraki képviselő megszakította a parlamenti ülést azt követelve, hogy a síita iraki miniszterelnök, a szunnita Szálim al-Dzsabúri parlamenti elnök és a kurd nemzetiségű államfő, Fuád Maszúm távozzon posztjáról.

Ezalatt több tízezren gyűltek össze Bagdad belvárosában az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyt adó, erősen védett zöld zóna biztonsági kapuinál, hogy a korrupció ellen és a politikai reformok mellett tüntessenek.

A demonstrálók többsége Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok felhívására vonult utcára. Szadr februárban 45 napot adott a miniszterelnöknek arra, hogy reformtervezetet terjesszen elő a kormányról. A síita vezető az ellenkező esetre azzal fenyegette meg Abádit, hogy hívei támadást intézhetnek a zöld zóna ellen. Ezt követően Szadr pártfogói közel két hétig tüntettek e helyszínen.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×