eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elkezdődött az államfőválasztás Ausztriában

Elkezdődött az államfőválasztás Ausztriában, reggel hét órától 6,4 millió választásra jogosult adhatja le a szavazatát.

A tartományi szavazóhelyiségek különböző időpontokban fogadják a választópolgárokat, van, ahol csak a délelőtt folyamán, pár órán át tartanak nyitva. Az utolsó szavazóhelyiség 17 órakor zár, az első eredmények így ez után várhatók.

A felmérések szerint többen mennek majd el szavazni, mint hat éve, nagyjából 70 százalékos részvételre lehet számítani. A legutóbbi, 2010-es választáson a szavazásra jogosultak 54 százaléka voksolt, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező részvételt.

A legutóbbi felmérések ugyanazt a népszerűségi sorrendet mutatják: a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a legnépszerűbb, a második helyen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer áll. A két kormánypárti jelölt, a néppárti Andreas Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer alulmarad a felmérések szerint; elemzők szerint ez komoly figyelmeztetés lehet a koalíciós kormány számára.

Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazat több mint felét, négy héttel később, a második fordulóban dől majd el a verseny. A jelenlegi állás szerint valószínűleg Van der Bellen és Hofer jut majd be a május 22-én rendezendő második fordulóba. Eddig az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) adta a szövetségi elnököt, így történelmi eredmény születhet.

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer mostani hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába.

Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×