eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kifütyülték Bill Clintont

Tüntetők kifütyülték és nem hagyták szóhoz jutni Bill Clinton volt elnököt csütörtökön az amerikai előválasztási folyamat philadelphiai kampányrendezvényén.

A korábbi elnök (1993-2001) ezúttal is felesége, a posztra a demokraták soraiból most pályázó Hillary Clinton mellett kampányolt, és - mint az utóbbi időben már nem is egyszer - tüntetők fogadták. A protestálók haragját a Bill Clinton által még 1994-ben bevezetett büntető-törvénykönyvi reform szította fel, úgy vélték ugyanis, hogy a reform az afroamerikai közösséget sújtja.

A tüntetők a Fekete élet számít nevű civil szerveződés hívei, aktivistái voltak. A laza szervezet 2015-ben alakult, miután egy fekete fiatalembert Baltimore városában őrizetbe vettek a rendőrök, majd a rabomobilban tisztázatlan körülmények között eltört a gerince, s kórházba szállítás után meghalt. A Fekete élet számít mozgalom azóta a fekete bőrű amerikaiakkal szembeni rendőri túlkapások ellen lép fel, szerte az Egyesült Államokban.

Bill Clinton alig lépett a pódiumra, amikor a mozgalom tagjai - akik táblákkal és zászlókkal érkeztek a nagygyűlés helyszínére - fütyülni és tapsolni kezdtek. Több mint tíz perc is eltelt, mire szóhoz jutott, a tüntetők azt skandálták: "Clinton törvénye tönkretette a fekete közösségeket!".

A tüntetők szerint ugyanis a Bill Clinton által előterjesztett, majd a törvényhozásban megszavazott törvény nyomán ugrásszerűen megnőtt az afroamerikaiak lélekszáma a börtönökben. A Fekete élet számít mozgalom szerint ennek oka nem a megnövekedett bűnözés, hanem a rasszizmus.

"Minek is lehetne minősíteni, hogy bandavezérek tizenhárom éves gyermekeknek adnak kábítószert, majd az utcára küldik őket, hogy más afroamerikai gyermekek életét oltsák ki?" - tette fel a szónoki kérdést Bill Clinton, amikor végre szóhoz jutott. Majd szinte kiabálva hozzátette: "Azokat véditek, akik éppen olyan életeket gyilkolnak meg, amelyekről azt mondjátok, számítanak".

Hillary Clinton a kampány során eddig többször is hangsúlyozta, hogy elnökként véget vet majd a "tömeges bebörtönzésnek", ennek mikéntjére és a "tömeges bebörtönzés" okaira azonban nem vesztegetett sok szót.

Az aspiráns kampánymenedzserei helyi idő szerint péntek hajnalig nem reagáltak a philadelphiai rendezvényen történtekre.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×