eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Görögország nyárra megint bajba kerülhet

Vízválasztónak tartják az idei évet Görögország jövője szempontjából az InfoRádió által megkérdezett szakértők. Mint mondták Athén nyárra ismét az államcsőd és az eurózóna elhagyásának közelébe kerülhet, a dél-európai országot ráadásul most a migrációs válság is sújtja.

Vízválasztónak tartja az idei évet Görögország jövője szempontjából a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszék vezetője. A WikiLeaks kiszivárogtatott belső dokumentumaiból az derül ki, hogy Athén nyárra ismét az államcsőd és az eurózóna elhagyásának közelébe kerülhet. A dél-európai országot ráadásul most a migrációs válság is sújtja. Németh Zoltán összeállítása.

Nyár elején összesen 11 milliárd eurós hitelt kell visszafizetnie Görögországnak, amely ismét jelentősen megterhelheti az athéni költségvetést. Pogátsa Zoltán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense szerint a dél-európai ország kormánya olyan gazdaságpolitikát folytatott az elmúlt egy évben, amely korábban sem ott, sem másutt nem volt eredményes.

„Júliusra várja mindenki, hogy megint kulminálódik a görög válság. Jelenleg még rosszabb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. Az adatokból látszik, hogy a cégbezárások jelentősen emelkedtek, a mély szerkezeti válságok összenemzeti válsággá érnek, ugyanaz az adósságválság fog lezajlani, ami tavaly nyáron.”

A Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszék vezetője az InfoRádiónak azt mondta: sem a nyugdíjrendszernél, sem az adózásnál nem orvosolták a hitelezők által kért és elvárt problémákat. Magas István hozzátette: ráadásul a migrációs hullám is nagyon megterheli Görögországot.

„A kettős szorítás azt fogja mutatni, hogy az arra szánt pénzeket muszáj jól felhasználni, és eredményt mutatni, én is vízválasztónak érzem, nem lesznek olyan területek, amelyek alól ki lehet farolni: vagy meg tudja szervezni és jól felhasználja azokat a pénzeket, amelyeket logisztikára, parti őrség feladatokra, a Frontex segítésére kapott. Vékony lesz a jég, hogy a migrációval és a adósságtörlesztéssel együtt hogyan teljesít Görögország.”

Mindeközben külön csata bontakozott ki az athéni kormány és az IMF között – írja a Financial Times. Az előbbi a kiszivárogtatott információk egyes elemei alapján azzal vádolja az utóbbit, hogy az államcsőd felé akarja terelni Görögországot. Ezek után Alekszisz Ciprasz miniszterelnök levélben fordult Christine Lagarde-hoz, a Valutalap igazgatójához, kétségeit kifejezve, hogy megbízhatnak-e még a szervezetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×