eur:
388.35
usd:
360.31
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Görögországba látogathat Ferenc pápa

Federico Lombardi vatikáni szóvivő kedden azt közölte, hogy Ferenc pápa a közeljövőben Görögországba látogathat, egy görög kormányzati forrás pedig később megerősítette, és kész tényként közölte az utat.

Lombardi azt mondta, hogy egyelőre nem született egyértelmű döntés a katolikus egyházfő útjáról, ahogy nincs pontos útiterv sem.

"Ugyanakkor nem tagadom, hogy kapcsolatban vagyunk a görög hatóságokkal egy lehetséges látogatás miatt" - írta a szóvivő az AP amerikai hírügynökségnek.

A magát megnevezni nem kívánó görög kormányzati forrás viszont azt mondta kedden: a pápa I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával együtt a jövő héten Leszbosz görög szigetre megy, hogy ezzel is kifejezze támogatását a menekülteknek. Az illetékes "rendkívüli fontosságú látogatásként" méltatta a pápa közelgő útját, s lehetséges dátumként április 14-ét vagy 15-ét említette. "A pápa és a pátriárka ezzel a látogatással ismét csak elismeri mindazokat az erőfeszítéseket, amelyeket Görögország - a hatóságok, a különböző szervezetek és az állampolgárok - tesznek a menekültválság emberséges és hatékony kezelésére" - mondta a görög illetékes.

Eredetileg a Dogma nevű görög egyházi weboldal jelentette kedden, hogy Ferenc pápa a következő héten I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával és Ieronimosz athéni érsekkel együtt szeretné felkeresni a leszboszi migránsokat. A görög állami rádió (ERT) a hazai ortodox egyházi szinódusra hivatkozva arról számolt be, hogy a három egyházi méltóság április 14-én vagy 15-én "néhány órára" felkeresi majd az égei-tengeri szigeten lévő moriai menekülttábort.

Ferenc pápa gyakran emeli fel szavát a menekültek mellett, sürgetve Európát és a világ más országait arra, hogy tárják ki kapuikat az üldözöttek és nélkülözők előtt. Nagycsütörtökön a katolikus egyházfő egy menekültotthon tizenegy lakójának és egy ott dolgozó önkéntesnek mosta meg a lábát. Első hivatalos útja pápaként a Líbiából Európába tartó menekültek első állomásának számító Lampedusa szigetére vezetett 2013 júliusában.

Görögországból hétfőn több mint 200 migránst vittek vissza Törökországba az Ankara és Brüsszel között márciusban létrejött menekültügyi megállapodásnak megfelelően. Emberjogi szervezetek bírálják az illegális bevándorlók elszállítását, amellyel szerintük az Európai Unió figyelmen kívül hagyja a menekültek védelmére vonatkozó kötelezettségeit.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×