eur:
392.42
usd:
365.8
bux:
66776.92
2024. április 26. péntek Ervin

Elhalasztják a migránsok szállítását

Athén kérésére szerdáról péntekre halasztják a Görögországban tartózkodó illegális bevándorlók következő csoportjának Törökországba szállítását - közölte egy török illetékes.

"Péntekre halasztották (a visszatoloncolást), mert Görögországnak jelenleg nem áll módjában elküldeni ezeket az embereket" - mondta kedden a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek.

Hétfőn vette kezdetét a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba: a Brüsszel és Ankara között márciusban született megállapodás értelmében a nap folyamán több mint kétszáz menekültet toloncoltak vissza a görögországi Leszbosz és Híosz szigetekről az eurázsiai országba. Azonban időközben a görög hatóságokhoz az eddiginél is jóval több menedékkérelem érkezik az országból kiutasítható migránsok részéről, s a szabályok szerint ezekről dönteni kell bármiféle visszatoloncolás előtt.

"Itt minden készen áll" - tette hozzá az említett török forrás a törökországi fogadóképességre utalva.

Egy magas rangú török kormányilletékes korábban azt nyilatkozta a francia hírügynökségnek, hogy szerdán újabb kétszáz migránst várnak Görögországból a nyugat-törökországi Dikili kikötővárosba. A görög hatóságok viszont nem erősítették meg ezt az információt, egy kormányzati forrás csupán annyit közölt, hogy Athén nem jelöli ki előre a "dátumot vagy a visszatoloncolandók számát".

Az EU-török megállapodás értelmében minden olyan migránst visszatoloncolnak Törökországba, aki onnan március 20. óta illegálisan érkezett Görögországba, s ott nem kért menedéket vagy kérelmét elutasították. A menekültügyi paktumnak része viszont az is, hogy az Európai Unió minden egyes kitoloncolt szíriai migránsért cserébe befogad legális úton egy szíriai menekültet Törökországból. Németországba hétfőn 32-en, míg Finnországba 11-en érkeztek a polgárháború sújtotta országból.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×