eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Migráció: hatásos a bulgáriai kerítésrendszer

Horváth Dániel, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint rövid távon nincs esély arra, hogy az embercsempészek ismét Törökországból Olaszországba, a tengeren keresztül utaztassák a migránsokat.

A szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta: ennek oka, hogy török hatóságok nagyon komolyan veszik azokat az elvárásokat, amelyeket az Európai Bizottság a vízumliberalizációs folyamattal és az illegális migráció elleni küzdelemmel összefüggésben megfogalmazott az országgal szemben.

Közölte: Románia felől nem érte el Magyarországot a migránsok hulláma, amiből arra lehet következtetni, hogy a bulgáriai, "egyébként elég kiterjedt kerítésrendszeren" egyelőre nem jutottak át tömegek.

A kutató szerint az sem valószínű, hogy Albánián keresztül "domináns útvonal" vezetne, a földrajzi akadályok miatt. Sokkal valószínűbb - tette hozzá -, hogy "a bolgár partoknál esetleg Ukrajna felé a Fekete-tengeren keresztül vezethet alternatív útvonal".

Horváth Dániel a migránsok visszatelepítéséről szólva azt mondta, hogy a megállapodás a Görögországban rekedt emberek mintegy kilenctizedét nem érinti, mert azok március 20-a előtt érkeztek.

Említette azt is, hogy emberi jogi szervezetek figyelmeztetnek: a folyamat átlátható lebonyolításához szükséges jogbiztonsági elemek még nem állnak rendelkezésre se görög, se török oldalon, és problémát okoz az is, hogy az EU-tagállamok nem tudták határidőre kiállítani a kellő nagyságú rendőri kontingenst.

Az EU és Törökország között március 18-án megkötött, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében hétfőn megkezdődött az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépők visszaküldése Törökországba.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×