eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Görögország új menekültügyi törvényt fogadott el

A görög parlament új törvényt fogadott el pénteken a menedékkérési eljárásról és a bevándorlók visszaküldéséről az úgynevezett biztonságos országokba.

A törvényt nem csak a kormánykoalíció, hanem ellenzéki pártok is jóváhagyták, és egyebek közt átülteti a görög jogrendszerbe az Európai Unió és Törökország megállapodását a migránsok visszaküldéséről. A megállapodás március 20-án lépett hatályba. A visszatelepítés elvben április 4-én kezdődik.

A törvény elfogadásához Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek le kellett törnie az ellenállást a saját pártján belül is, mert több képviselő kétségét fejezte ki afelől, hogy Törökországot biztonságos helynek lehet-e tekinteni. A jogszabály nem nevezi meg kifejezetten Törökországot ilyen államként, hanem egy külön listára utal az ilyen országokról, de ez a felsorolás még nem készült el.

Jannisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter a parlamenti vitában azzal érvelt, hogy "a körülményekhez képest" ez a legjobb megállapodás, de elismerte, "nem lehet tudni", hogy Törökország teljesíteni fogja-e. Hangsúlyozta, hogy a megállapodással csapást mérnek az embercsempészekre, bár nem akkorát, hogy beszüntessék a tevékenységüket.

A törvény maximálisan 15 napban határozza meg azt az időszakot, amely alatt a menedékkérelmeket el kell bírálni, beleértve a fellebbezéseket is. Három napot szán az elsőfokú határozat meghozatalára, egyet a kézbesítésre és a többi időt az esetleges fellebbezésre.

Muzalasz azt ígérte, hogy a hatóságok teljes mértékben tiszteletben fogják tartani a migránsok emberi jogait.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×