eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hetven éve nem bakiztak akkorát a közvélemény-kutatók, mint tavaly Nagy-Britanniában

A modern brit közvélemény-kutatások több mint hét évtizedes történetében nemigen volt példa akkora tévedésre a közvélemény-kutató intézetek részéről, mint a tavaly májusi brit parlamenti választások előtt, és ez módszertani változtatásokat tesz szükségessé - áll a téves előrejelzések ügyében indított szakértői vizsgálat csütörtökön Londonban ismertetett végleges jelentésében.

A 2015. május 7-én tartott nagy-britanniai parlamenti választások előtt egyetlen országos közvélemény-kutató sem jelezte, hogy a Konzervatív Párt, amely az előző, 2010-es választások után öt évig a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzott, abszolút többséget szerez az alsóházban, és ennek alapján - 1992 óta először - önállóan alakíthat kormányt.

A tavalyi választások másik óriási meglepetése a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 1987 óta nem tapasztalt súlyosságú veresége, illetve a Liberális Demokraták gyakorlatilag teljes megsemmisülése volt. A közvélemény-kutatások e két fejleményt sem jelezték előre.

A felmérések még a választás hetében is gyakorlatilag holtversenyt valószínűsítettek a konzervatívok és a Labour között, és azt, hogy a toryk ismét csak a liberálisokkal koalícióban tudnak kormányt alakítani. Felmerültek olyan előrejelzések is, hogy a Munkáspárté lesz a legnagyobb alsóházi frakció, és így a baloldal vezető ereje - a skót nacionalistákkal összefogva - akár kormányt is alakíthat.

Végül azonban a Konzervatív Pártnak 99-cel több képviselői hely jutott az alsóházban, mint a Munkáspártnak.

A brit közvélemény-kutató cégeket képviselő szakmai szervezet, a British Polling Council (BPC) és a piackutató vállalatok szervezete (Market Research Society, MRS) tavaly vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy miként lehetett ennyire elmérni a választások eredményét.

A csütörtökön ismertetett vizsgálati jelentés megállapításai szerint a közvélemény-kutatók által használt mérési eljárások olyan mintákat eredményeztek, amelyek "módszeresen túlreprezentálták" a munkáspárti szavazókat, és "ugyanilyen módszeresen alulreprezentálták" a Konzervatív Párt támogatóit. Ennek okai között szerepelt, hogy az általában a konzervatívokkal rokonszenvező idősebb korosztály is alulreprezentált volt a felvett mintákban.

A jelentés szerint a "nyers adatok" kiigazítására alkalmazott statisztikai eljárások sem enyhítették érdemben ezeket az alapvető problémákat.

A vizsgálat összeállítói tucatnyi módosítási javaslatot tettek. Ezek közül a legfontosabbak közé tartozik, hogy a jövőben áttekinthetőbb módon kell alkalmazni a súlyozási módszereket, emellett felülvizsgálatra szorul a bizonytalan, illetve pártszimpátiájukat felfedni nem hajlandó választók arányának mérési módszere a felvett mintákon belül, és pontosabban kell mérni a szavazáson várhatóan megjelenő választók arányát is.

A BPC csütörtökön közölte, hogy maradéktalanul végrehajtja a jelentésben foglalt módosítási javaslatokat.

A közvélemény-kutató szakma legközelebbi nagy próbatétele a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás lesz.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×