eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Japánban először jegyeztek fel népességcsökkenést

Japánban a népszámlálások kezdete óta először jegyeztek fel népességcsökkenést: a tavalyi cenzus szerint az utóbbi öt évben 0,7 százalékkal, közel 1 millió fővel apadt a lakosság száma.

A kormány által pénteken közölt adatok szerint az ázsiai szigetország lakossága 2015-ben 127,11 millió fő volt, ami azt jelenti, hogy a 2010-es népszámlálás óta valamivel több mint 947 ezer fővel fogyatkoztak meg a japánok. Népességcsökkenésre az 5 évente megtartott adatfelvételek 1920-as kezdete óta nem volt példa Japánban.

A belügyi és kommunikációs minisztérium jelentésében beszámolt arról, hogy a külföldiek száma emelkedett ugyan, de ennek mértéke nem haladta meg a népességfogyását.

Az Abe Sindzó vezette kormány jelentős forrásokat különített el a születések számának és az aktív lakosság nagyságának növelését célzó intézkedésekre, de egyelőre egyik projekt sem hozott eredményt. Abe céljai között szerepel az egy nőre jutó gyerekszámot a jelenlegi 1,4-ről 1,8-ra növelni.

Az előrejelzések szerint ha nem lesz lényeges emelkedés a születési arányszámot tekintve, és Japán továbbra is folytatja bevándorlásellenes politikáját, akkor 2050-re 108 millióra, 2060-ra pedig 87 millióra csökken a szigetország lakossága.

Az ENSZ adatai szerint Japán a világ 10. legnépesebb országa, és az egyetlen a lista első 20 helyezettje közül, amelyben csökken a lakosságszám.

A Japánban tavaly végzett népszámlálás adatai szerint miközben a vidék elnéptelenedik, addig a nagyobb városok, köztük Tokió lakossága gyarapodik. A japán fővárosban élők száma 2010-hez képest 1,4 százalékkal nőtt: "Nagy Tokióban" (a fővárosban és közvetlen vonzáskörzetében) 36,13 millióan laktak 2015-ben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×