eur:
393.78
usd:
369.36
bux:
65706.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Terrorellenes gyakorlatot tartottak a szöuli metróban

Terrorelhárítási gyakorlatot tartottak a szöuli metróban szerdán, pár nappal az után, hogy az ország elnöke figyelmeztetett: Észak-Korea terrortámadásokat hajthat végre Dél-Koreában.

A gyakorlatban a hadsereg, a rendőrség és a tűzoltóság 150 embere vett részt. A gyakorlat célja az volt, hogy javítsák reagálási képességüket egy olyan terrortámadás esetén, amelyet valamilyen nyilvános helyen követnek el; ezúttal a szöuli metróhálózat ellen elkövetett támadást szimuláltak. A műveletet maga a dél-koreai vezérkari főnök irányította.

A Dél-Korea és az Egyesült Államok közötti egyezmény értelmében háború esetén a koreai csapatok amerikai parancsnokság alá kerülnek, ám a fővárost védő egységek még ebben az esetben is a dél-koreai államfő közvetlen irányítása alatt állnak.

"Ha Észak-Korea terrortámadást hajt végre ellenünk, a hadsereg a helyszínen fogja elfojtani, majd szervezett, megtervezett és határozott megtorlást hajt végre" - közölte Li Szun Dzsin vezérkari főnök.

Az államfő pénteken figyelmeztetett, hogy Phenjan kiber- és terrortámadásokat tervezhet, s akár biológiai fegyvert is bevethet.

Az 1950 és 1953 között vívott koreai háborút tűzszüneti megállapodás zárta le, de a szembenálló felek azóta sem kötöttek békeszerződést. Így az egykor a hidegháború ellentétes érdekszféráihoz tartozó két ország formálisan a mai napig hadban áll egymással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×