INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Dél-koreai kompbaleset: megerősítették a hajóskapitány börtönbüntetését

InfoRádió / MTI
A dél-koreai legfelsőbb bíróság megerősítette csütörtökön az ország partjainál több száz utassal a fedélzetén tavaly elsüllyedt komphajó kapitányának életfogytiglani börtönbüntetését.

Li Dzsun Szok kapitány figyelmen kívül hagyta az utasok biztonságát azzal, hogy idő előtt elhagyta a hajót - mondta egy bíró a testület döntését indokolva.

A 70 éves Li ugyanakkor azt állította, hogy elrendelte a süllyedő komphajó kiürítését, ám sok túlélő szerint hangosbeszélőn arra szólította fel többször is az utasokat, hogy maradjanak a kabinjaikban.

A legfelsőbb bíróság megerősítette a legénység 14 tagjára kiszabott, 18 hónaptól 12 évig terjedő börtönbüntetéseket is.

A Szevol komp 476 emberrel Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el 2014. április 16-án. A tragédiában hivatalosan 295-en vesztették életüket, többnyire középiskolások, és kilenc ember azóta sem került elő. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb hajóbalesete, amely miatt rengeteg bírálat érte a hatóságokat és a kormányt. Számos tényező vezetett hozzá, köztük a megengedettnél jóval nagyobb tömegű rakomány, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya.

A címlapról ajánljuk