INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Svédország a már korábban befogadott migránsok részleges újraelosztását akarja elérni az EU-nál

InfoRádió / MTI
Svédország az általa már korábban befogadott migránsok részleges újraelosztását akarja elérni az Európai Uniónál - fejtette ki Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerdán az AFP francia hírügynökségnek.

Svédország már "hosszabb ideje" nagy felelősséget vállal magára más uniós tagállamokhoz képest - fogalmazott Löfven. "Jelenleg rendkívül feszült helyzetben vagyunk. Ideje, hogy más országok is vállalják felelősségüket" - tette hozzá, utalva arra: Stockholm azt szeretné elérni, hogy a már Svédországban tartózkodó migránsok egy részét más uniós országok fogadják be. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban számot nem említett.

Az EU erősen vitatott tervei szerint összesen 160 ezer migránst - közülük 66 ezret Görögországból - osztanának szét a tagállamok között. Mindenekelőtt azonban a kelet-európai tagállamok utasítják el az úgynevezett kvótarendszert - emlékeztetett a hírügynökség.

A svéd TT hírügynökség úgy tudja, hogy a 9,6 millió lakosú ország 54 ezer menekültet tudna befogadni. Az idén azonban mintegy 190 ezer migránsra számítanak a skandináv államban.

A címlapról ajánljuk