eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ratifikálták az EU és Koszovó közötti megállapodást

Ratifikálta hétfőn a pristinai parlament az Európai Unió és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodást, amelyet a múlt kedden írtak alá Strasbourgban - jelentette a pristinai sajtó.

A 120 fős törvényhozás kétharmados többséggel szavazta meg a dokumentumot, amely szoros politikai, gazdasági és kereskedelempolitikai együttműködést alapoz meg az unió és a legfiatalabb európai ország között.

A korábbi hetekben az ellenzék többször tojásdobálással, illetve könnygázzal akadályozta meg a parlament munkáját, ezért hétfőn szigorú biztonsági intézkedések után lehetett csak belépni a koszovói országházba, az ülés így is egyórás késéssel kezdődött csak el. Az ellenzék nem vett részt a szavazáson, elhagyta az épületet.

Atifete Jahjaga koszovói elnök üdvözölte a stabilizációs és társulási megállapodás elfogadását. A Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint az elnök kiemelte: a megállapodás nagyon jelentős az ország európai jövője szempontjából, elfogadásával Koszovó megtette az első lépést az európai uniós tagság felé. Hozzátette ugyanakkor, hogy országának még nagyon sok feladatot kell teljesítenie ahhoz, hogy az EU teljes jogú tagjává váljon.

Koszovó a megállapodással fokozatosan az uniós normákhoz igazítja jogrendszerét, ellentételezésként pedig az EU kilátásba helyezte a vízumliberalizációt.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×