INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ratifikálták az EU és Koszovó közötti megállapodást

InfoRádió / MTI
Ratifikálta hétfőn a pristinai parlament az Európai Unió és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodást, amelyet a múlt kedden írtak alá Strasbourgban - jelentette a pristinai sajtó.

A 120 fős törvényhozás kétharmados többséggel szavazta meg a dokumentumot, amely szoros politikai, gazdasági és kereskedelempolitikai együttműködést alapoz meg az unió és a legfiatalabb európai ország között.

A korábbi hetekben az ellenzék többször tojásdobálással, illetve könnygázzal akadályozta meg a parlament munkáját, ezért hétfőn szigorú biztonsági intézkedések után lehetett csak belépni a koszovói országházba, az ülés így is egyórás késéssel kezdődött csak el. Az ellenzék nem vett részt a szavazáson, elhagyta az épületet.

Atifete Jahjaga koszovói elnök üdvözölte a stabilizációs és társulási megállapodás elfogadását. A Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint az elnök kiemelte: a megállapodás nagyon jelentős az ország európai jövője szempontjából, elfogadásával Koszovó megtette az első lépést az európai uniós tagság felé. Hozzátette ugyanakkor, hogy országának még nagyon sok feladatot kell teljesítenie ahhoz, hogy az EU teljes jogú tagjává váljon.

Koszovó a megállapodással fokozatosan az uniós normákhoz igazítja jogrendszerét, ellentételezésként pedig az EU kilátásba helyezte a vízumliberalizációt.

A címlapról ajánljuk