INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Háromszáz fölött az afganisztáni földrengés áldozatainak száma

InfoRádió / MTI
Háromszáztizenegyre nőtt az afganisztáni központú földrengés halálos áldozatainak száma helyi idő szerint kedd délelőttre, a sérülteké pedig mintegy ezer az AP hírügynökség összesítése szerint, amelyet hivatalos közlések alapján készített.

A legfrissebb adatok szerint a 7,5-ös erősségű földrengésnek Afganisztánban, Kabultól 254 kilométerre északkeletre volt az epicentruma, a szomszédos Pakisztánban több áldozatot szedett. Ott legalább 237-en vesztették életüket, míg Afganisztánban 74-en.

Az áldozatok száma jóval magasabb is lehet, mert nagyon nehéz adatokhoz jutniuk a hatóságoknak, ugyanis a rengés miatt nagy területekkel megszűnt a vezetékes és a mobiltelefon-összeköttetés. A katasztrófamentők nehezen tudnak eljutni a természeti csapás sújtotta vidékekre.

Az észak-afganisztáni Tahár tartományban meghalt 12 iskolás lány, akikkel valójában nem a földrengés, hanem a miatta kitört pánik végzett. A helyi katasztrófavédelem vezetőjének beszámolója szerint a lányokat agyontaposta az iskolából kimenekülő tömeg. A tömeghisztériában több tucatnyian megsérültek, őket kórházban ápolják.

Az afganisztáni Kunár tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a térségben komoly károkat okozott a természeti katasztrófa. Badahsán kormányzója azt közölte, hogy a tartományban 1450 lakóépület dőlt romba a földrengés miatt.

A rengést nemcsak Kabulban, hanem India és Pakisztán fővárosaiban - Újdelhiben és Iszlámábádban - is érezték. Iszlámábádban a házak falai inogtak, és az emberek félelmükben az utcára futottak, miközben Korán-verseket mormoltak - számolt be a történtekről az AP amerikai hírügynökség. Újdelhiben egy percig tartott rengés, amely ott is megremegtette a házak falait.

Az indiai meteorológiai intézet igazgatója szerint a helyi idő szerint kora délután bekövetkezett rengés középpontja a Hindukus hegység alatt volt.

A katasztrófa csaknem napra pontosan fél évvel azután történt, hogy Nepál idén április 25-én történelme legsúlyosabb földrengését szenvedte el. A májusi utórengés áldozataival együtt a halottak száma elérte a 9000-et, és 900 ezer otthon semmisült meg vagy károsodott súlyosan.

Tíz éve - 2005. október 8-án - Pakisztánban volt rendkívül pusztító földrengés. Abban 75 ezer ember vesztette életét.

A címlapról ajánljuk