eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pokolgépes merénylet egy szaúdi mecsetben

Öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott fel hétfőn a Szaúd-Arábia déli részén lévő Nadzsrán város egyik mecsetében, aminek következtében legalább hárman meghaltak és tucatnyian megsebesültek - jelentette a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió. A támadás elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára.

A merénylet a síita al-Mashad mecsetben történt az esti imádság idején - közölte az sabq.org szaúdi internetes hírportál, de egyéb részletet nem ismertetett.

Az al-Vatan című napilap egy videót tett közzé, amelyen a helyszínről pánikszerűen menekülő hívőket lehetett látni és egy gyermeket, aki térdre esett, miközben szirénák harsogtak és porral telt meg az utca levegője.

A merénylet végrehajtását egy Twitteren közzétett üzenetben az Iszlám Állam vállalta magára. A szunnita terroristák célpontjai a közlemény szerint egy szaúdi vallási kisebbség, az iszmaili síiták voltak.

A sivatagi királyságban az utóbbi időben gyakorivá váltak a mecsetek elleni támadások. Augusztus 6-án egy öngyilkos merénylet legalább 15 emberéletet követelt egy délnyugat-szaúd-arábiai mecsetben, amelyet javarészt a helyi biztonsági erők tagjai látogattak. Ezen támadás elkövetőjeként is az IÁ jelentkezett az interneten megjelent közleményében.

Májusban két hasonló öngyilkos robbantásos merényletet követtek el síita mecsetek közelében a szunnita többségű Szaúd-Arábiában, ezeket is az IÁ vállalta magára. Ezekben összesen 25-en vesztették életüket.

A dzsihadisták az Arab-félsziget államain belüli vallási megosztottságot akarják kihasználni annak érdekében, hogy az ezekben az országokban uralkodó monarchiákat megbuktassák. Az IÁ már korábban is felszólította a királyságok fiatal szunnita muszlimjait, hogy támadjanak meg különböző célpontokat, köztük síita mecseteket is.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×