eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Jog és Igazságosság különadót vezetne be a bankok számára Lengyelországban

A lengyelországi választások győztese, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) az előző kormány által javasolt jövő évi költségvetés "nagyon alapos" módosítására készül, egyebek mellett 0,39 százalékos különadót vezetne be a bankok számára - jelentette ki vasárnap este a PiS politikusa, Zbigniew Kuzmiuk.

Kuzmiuk, a PiS gazdasági szakértője a párt varsói választási központjában nyilatkozott így, miután az Ipsos közvélemény-kutató intézet az első exit poll felméréseket közölte. Elmondta: pártja törekedni fog arra, hogy már a jövő évtől kezdve bevezessék a bankadót, amely az adott pénzintézmény folyóeszközeinek 0,39 százalékát tenné ki. Kuzmiuk emellett jelezte, hogy pártja a lengyel jegybanktól a gazdaság serkentésére irányuló aktívabb politikát várja el.

A PiS az ország fogyasztásának ösztönzésével serkentené a gazdaságot. A gazdasági programja szerint egyebek közt felemelné az adómentes bevételi küszöböt, a kisvállalatok adóját csökkentené, valamint a devizahiteleseknek és a családoknak nyújtott állami támogatásokat növelné. Az ezzel kapcsolatos magasabb állami kiadásokat a vasárnapi választások győztese elsősorban az általános forgalmi adó hatékonyabb behajtásával, valamint a nagy kereskedelmi cégek és a bankok megadóztatásával fedezné.

Az előzetes eredmények szerint a PiS a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg, és önállóan alakíthat kormányt. Az eddig kormányzó Polgári Platform (PO) 23,4 százalékos eredményt ért el, így várhatóan ellenzékbe kerül.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×