INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A Jog és Igazságosság különadót vezetne be a bankok számára Lengyelországban

InfoRádió / MTI
A lengyelországi választások győztese, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) az előző kormány által javasolt jövő évi költségvetés "nagyon alapos" módosítására készül, egyebek mellett 0,39 százalékos különadót vezetne be a bankok számára - jelentette ki vasárnap este a PiS politikusa, Zbigniew Kuzmiuk.

Kuzmiuk, a PiS gazdasági szakértője a párt varsói választási központjában nyilatkozott így, miután az Ipsos közvélemény-kutató intézet az első exit poll felméréseket közölte. Elmondta: pártja törekedni fog arra, hogy már a jövő évtől kezdve bevezessék a bankadót, amely az adott pénzintézmény folyóeszközeinek 0,39 százalékát tenné ki. Kuzmiuk emellett jelezte, hogy pártja a lengyel jegybanktól a gazdaság serkentésére irányuló aktívabb politikát várja el.

A PiS az ország fogyasztásának ösztönzésével serkentené a gazdaságot. A gazdasági programja szerint egyebek közt felemelné az adómentes bevételi küszöböt, a kisvállalatok adóját csökkentené, valamint a devizahiteleseknek és a családoknak nyújtott állami támogatásokat növelné. Az ezzel kapcsolatos magasabb állami kiadásokat a vasárnapi választások győztese elsősorban az általános forgalmi adó hatékonyabb behajtásával, valamint a nagy kereskedelmi cégek és a bankok megadóztatásával fedezné.

Az előzetes eredmények szerint a PiS a szavazatok 39,1 százalékát szerezte meg, és önállóan alakíthat kormányt. Az eddig kormányzó Polgári Platform (PO) 23,4 százalékos eredményt ért el, így várhatóan ellenzékbe kerül.

A címlapról ajánljuk