eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem kertelt a határkerítésekről az osztrák külügyminiszter!

A kerítések biztosíthatják a határok védelmét - mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádió pénteki műsorában. Kurz úgy vélte: a kérdés az, hogy az egyes országok akarnak-e kerítést építeni vagy nem.

A tárcavezető - mint arról a Die Presse című lap internetes oldalán beszámolt - egy, a magyar-szerb határon létesített kerítés hasznosságát firtató újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: ha igazak lennének a kerítések hatékony működését bíráló állítások, akkor nem funkcionálna a határvédelem a bolgár-török valamint a spanyolországi határszakaszokon, ahol már régen megépült a kerítés. "Az az állítás, hogy a kerítések nem működnek, egyszerűen és mélyrehatóan hamis" - fogalmazott a miniszter.

Kurz szerint Európának nem kellene Törökországtól függővé tennie a menekültválsággal kapcsolatos küzdelmét. Álszent dolog, hogy Európa nyitottnak mutatkozik a menekültek előtt, azonban egyúttal fizetni akar Törökországnak azért, hogy tartóztassa fel az embereket - mondta a miniszter és úgy vélte: Európának önállóan kell megvédenie az unió külső határait.

Ausztria déli határrészén lévő Spielfeldnél csütörtök este hatezer menekült érkezett, pénteken kora reggel még 1500-an voltak a gyűjtőállomáson, holott a migránsokat szállító buszok egész éjszaka közlekedtek. Hatszáz embert átmenetileg a stájerországi Wagna település egy tornacsarnokában helyeztek el. Itt azonban verekedés tört ki a menekültek között, a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia.

Csütörtökön késő este 600 menekült érkezett a karintiai-szlovén határhoz. A migránsokat a Villach városban található szükségszállásra vitték, a klagenfurti befogadóhelyen 900 embert helyeztek el.

Csütörtök délután újraindult a Sentilj-Spielfeld-Leibnitz vonalon korábban leállt vonatközlekedés. Azonban péntek délelőtt a menekültek ismét a vágányokon sétáltak, ezért az osztrák vasúttársaság (ÖBB) újra kilátásba helyezte a járatok leállítását.

Ausztriában több mint négyezren töltötték a csütörtök éjszakát segélyszervezetek által biztosított menekültszállásokon, az állami befogadóhelyeknek ugyanis már nem volt szabad kapacitásuk.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×