INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Jeruzsálemben enyhült a feszültség

InfoRádió / MTI
Többtucatnyian megsebesültek a Gázai övezet határának közelében és Ciszjordániában palesztin tüntetők és az izraeli hadsereg közötti összetűzések során pénteken, míg Jeruzsálemben, ahol az izraeli hatóságok több hét után megszüntették a Mecsetek terén a palesztin látogatókra vonatkozó életkori korlátozásokat, több ezer palesztin imádkozott békésen.

A Gázai övezetet körülvevő biztonsági kerítés közelében több száz palesztin fiatal kövekkel dobálta meg az izraeli katonákat és megpróbálta megrongálni a kerítést, amire válaszul a katonák lövéseket adtak le rájuk. Palesztin egészségügyi források közlése szerint a lövések megsebesítettek legkevesebb negyvenet a kődobálók közül, ezenfelül lőtt sebesülést szenvedett három újságíró és négy mentős is. Az izraeli hadsereg nem erősítette meg, hogy újságírók is megsebesültek, emellett azt közölték, hogy a katonák először figyelmeztető lövéseket adtak le.

Ciszjordániában, Hebron közelében szintén heves összetűzések zajlottak le palesztinok és izraeli katonák között. Húsz palesztin megsebesült.

Az izraeli hadsereg közlése szerint ugyancsak Ciszjordániában egy 16 éves palesztin fiatal megszúrt egy izraeli katonát. Megsérült egy izraeli nő és két kislánya is, mert egy Molotov-koktél eltalálta az autójukat. A Háárec című izraeli napilap értesülése szerint az egyik gyerek, egy négyéves kislány súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A korábbi heteket jellemző erőszakhullámhoz képest összehasonlíthatatlanul békésebb volt a helyzet eközben Jeruzsálem óvárosában - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. Az izraeli hatóságok, nyilvánvalóan a feszültség enyhítésének szándékával, pénteken feloldották azt a korábbi, biztonsági okból bevezetett korlátozást, mely szerint 40 évnél fiatalabb férfiak nem mehettek be a térre.

A teret igazgató muzulmán alapítvány közlése szerint a szokásos 10-15 ezerrel szemben ezen a pénteken mintegy 25 ezren keresték fel a Mecsetek terét, hogy ott imádkozzanak.

A korlátozás feloldása egybeesik John Kerry amerikai külügyminiszter diplomáciai erőfeszítéseivel, amelyeknek célja a szeptemberben fellángolt erőszakhullám mérséklése. Ugyancsak pénteken az osztrák fővárosban a közel-keleti kvartett - az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ - képviselői a szíriai helyzetről folytatott tárgyalások margóján közös nyilatkozatot intéztek az izraeli és a palesztin vezetéshez. Ebben hangsúlyozták: a feszültség lecsillapítására van szükség ahhoz, hogy "helyreálljon a bizalom és a kétállami megoldás tárgyalásos úton való elérésébe vetett remény", továbbá ez kell Jeruzsálem státusának rendezéséhez és "az 1967-ben kezdődött megszállás befejeződéséhez" is.

A jelenlegi erőszakhullám szeptember közepén kezdődött Izraelben. Kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, az iszlám harmadik legszentebb helyén, amely egyben a zsidóság legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

A címlapról ajánljuk