eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Az IMF leállíthatja a hitelfolyósítást Kijevnek

Bizonytalanná vált, hogy az IMF folytatja-e a hitelfolyósítást Ukrajnának, mert a kijevi törvényhozás elé olyan adóreformcsomag kerülhet jóváhagyásra, amellyel nem ért egyet a washingtoni székhelyű intézet.

Az ukrán parlament adópolitikai bizottságának vezetője azt mondta, hogy olyan adóreform-javaslatot kívánnak a törvényhozás elé terjeszteni, amelyet elutasít a Nemzetközi Valutaalap.

Az IMF ukrajnai képviselője szkeptikus a képviselők által kidolgozott tervezet kapcsán. Jelezte egyben: a szervezet szakértői november elején Kijevbe utaznak, és készek az adóreformról egyeztetni. Amennyiben ezt az ukrán törvényhozás nem várja meg, akkor az IMF kénytelen lesz bejelenteni, hogy ebben a formájában nem támogatja az adóreformot.

Ez azzal járhat, hogy az IMF leállíthatja Ukrajna hitelezését - jelezte az ukrán parlament adópolitikai bizottságának vezetője.

Az ukrán pénzügyminisztérium által elvégzett számítások szerint, ha a parlament a jelenlegi elképzelések szerint fogadja el az adóreformot, az csaknem 9 milliárd dollárral csökkenti a költségvetés bevételét.

Az IMF márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem ötmilliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg.

Az IMF küldöttségének október elején záródott egyhetes ukrajnai vizsgálódása után azonban nem született megállapodás a mentőcsomag újabb hitelrészletének felszabadításáról. A múlt héten az IMF azt közölte, hogy szakértői az október 25-i helyhatósági választások után térnek vissza Kijevbe.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
×
×
×
×