eur:
393.48
usd:
369
bux:
65634.19
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A boszniai főmufti tiltakozott Orbán Viktor kijelentései miatt

Tiltakozott a boszniai főmufti szerdán Orbán Viktornak a migrációs válság kapcsán az iszlámról és Európáról tett, szerinte "önkényes és káros" kijelentései ellen.

Husein Kavazovic a magyar miniszterelnök által az előző héten a Focus című német hírmagazinnak adott interjúban mondottak ellen tiltakozott. Orbán Viktor ebben kijelentette, hogy "az iszlám soha nem volt Európa része, hanem bejött ide", és szellemi értelemben nem tartozik Európához, egy másmilyen életformáról van szó.

A főmufti azt mondta, hogy a tudatlanság minden fajtája káros, különösen akkor, ha azt olyan magas rangú politikai vezetők hangoztatják, akiknek megvan hozzá a hatalmuk, hogy mások véleményét befolyásolják. Hozzátette, "a tanult emberek tudják, hogy az iszlám éppúgy jött be Európába, mint a kereszténység és a judaizmus".

A Bosznia-Hercegovinában élő muszlimok vezetője kifogásolta a magyar kormányfőnek az arra vonatkozó megjegyzését, hogy Európa nem a migráció, hanem a családtámogatások révén oldhatja meg a demográfiai problémáit, valamint azt is, hogy Orbán szerint kudarcot vallottak azok a nyugati erőfeszítések, amelyek célja az volt, hogy ráerőltessék a demokráciát az arab világra. Husein Kavazovic szerint Orbán ezekkel a kijelentésekkel megtagadta a demokrácia alapelveit és elárulta a "kereszténység szellemét".

"A demokrácia nem európai szülemény" - fogalmazott a vallási vezető. "Azt a görögök találták fel abban a korban, amikor Európa nem létezett kulturális koncepcióként, a görög városállamok pedig egy olyan világnak voltak a részei, amelynek civilizációs értelemben Keleten volt a súlypontja" - tette hozzá.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában a lakosság mintegy 40 százaléka iszlám vallású, de nem tartozik annak szélsőséges ágához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×