INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Ügyészi vizsgálat indult az olasz jegybank elnökével szemben

InfoRádió / MTI
Korrupció, csalás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt vizsgálatot indított az olasz ügyészség Ignazio Visco az olasz jegybank, a Banca d'Italia elnökével szemben - közölte kedden az Il Fatto Quotidiano.

Az olasz napilap értesülését sem az érintett ügyészség, sem az olasz nemzeti bank nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Az újság információi szerint Spoleto város ügyészsége januárban indított vizsgálatot Ignazio Visco és további hét személy ellen. A vizsgálat célja az umbriai Banco Popolare di Spoleto (BPS) eladása körülményeinek tisztázása volt. Az 1895-ben alapított BPS-nél az olasz pénzügyminisztérium 2012-ben ellenőrzést tartott, ezt követően a pénzintézet élére a Banca d'Italia három biztost nevezett ki, majd a BPS-t 2014-ben a Banca Desio olasz bank vásárolta fel.

Az ügyészséghez a BPS-t korábban ötvenegy százalékban birtokló Spoleto Crediti e Servizi szövetkezet fordult, amelynek 21 ezer tagja van. A BPS eladása után a szövetkezet részesedése tíz százalékra csökkent. A szövetkezet tagjai szerint a BPS-t a jegybank értékén alul adta el. A BPS biztosi felügyeletét egyébként az olasz közigazgatási jogvitákban fellebbviteli bíróságként működő államtanács is érvénytelennek minősítette.

Az Agi hírügynökség értesülései szerint a szövetkezet tagjainak feljelentését követően az ügyészség hivatalból indított vizsgálatot. A vizsgálattól érintett személyek között vannak a BPS korábbi biztosai, valamint Stefano Lado, a BPS elnöke, a Banco Desio alelnöke.

Ignazio Visco 2011-ben vette át a Banca d'Italia vezetését, miután elődjét, Mario Draghit kinevezték az Európai Központi bank elnökévé. 

A címlapról ajánljuk