INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Távozni akarnak az Uruguay által befogadott szíriai menekültek

InfoRádió / MTI
Beilleszkedési és megélhetési problémák miatt nem akarnak Uruguayban maradni a dél-amerikai ország által befogadott szíriai menekültek, útlevél híján azonban nem tudnak továbbutazni, miközben a helyiek közül sokan felháborítónak és hálátlannak tartják magatartásukat - írta hétfői riportjában az AP amerikai hírügynökség.

Uruguay 42 szíriai menekült befogadását vállalta. A menekülteknek szír útlevelük nem volt, uruguayit nem kaphatnak, mert nem állampolgárok, így más országba sem kapnak vízumot. Szeptemberben több napon át tüntettek az uruguayi elnöki hivatal előtt, azt követelve, hogy segítsék más országba utazni őket.

Az egyik menekült, az 51 éves Merhi Alsebli október elején elkeseredésében benzinnel öntötte le magát, bár azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi valóban fel akarta gyújtani magát vagy csak rá akart ijeszteni a hatóságokra. Pszichiátriai kivizsgálásra kórházba szállították.

Alsebli feleségével és 15 gyermekével novemberben érkezett a tengerparti Juan Lacaze városában. Később azonban megélhetési nehézségekre panaszkodva tovább akart utazni az országból, ahol állítása szerint nem tudja eltartani családját.

Juan Lacaze lakosai direkt lobbiztak, hogy befogadhassanak egy menekültcsaládot; ugyanakkor az AP szerint sokan közülük felháborodtak a történteken. Egy, az AP által megszólaltatott elemző szerint az uruguayi hatóságok alábecsülték a kulturális különbségeket, illetve túlbecsülték a menekültek előtt álló potenciális munkalehetőségeket.

Augusztusban egy másik, Uruguayban befogadott szíriai család Szerbiába akart utazni, és megfelelő okmányok híján 23 napon át tartották őket fogva az isztambuli repülőtéren. Végül visszatértek Uruguayba.

A szíriai menekülteket - akárcsak korábban a guantánamói börtön hat volt foglyát - még a márciusban leköszönt, a diktatúra idején 13 évet börtönben töltött José Mujica elnök hívta meg. Utódja, Tabaré Vázquez szerint azonban "alapos elemzésre" van szükség, mielőtt Uruguay további menekülteket fogad be.

A tervek szerint februárban egy újabb, 72 fős menekültcsoportnak kellett volna érkeznie Uruguayba, de azóta sem léptek be az országba. Rodolfo Nin Novoa külügyminiszter szerint még idén megérkeznek.

A címlapról ajánljuk