eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem nevezhetik "rézbőrűeknek" az iskolai sportcsapatokat Kaliforniában

Négy kaliforniai gimnáziumot kötelezhetnek kabalafiguráik lecserélésére, miután a Jerry Brown kormányzó által aláírt új törvény megtiltja a Rézbőrűek (Redskins) elnevezés használatát az iskolai sportcsapatok számára.

A dohányrágás profi baseballpályákon való betiltása és a versenyszerű vezérszurkolás (cheerleading) középiskolai sportágként való elismerése mellett a kormányzónak ez volt a sporttal kapcsolatos harmadik rendelete, amelyet a múlt héten írt alá.

A kabalafigurákra vonatkozó rendelet célja, hogy megelőzze a rézbőrű kifejezés használatát, amelyet az amerikai őslakosok sértőnek tartanak. A vasárnap aláírt törvény, amelyet Kalifornia az Egyesült Államokban egyedüliként vezet be, 2017-től lép életbe.

A nyugati parti államban a rézbőrűek elnevezést jelenleg mindössze négy állami iskola használja, amelynek tisztviselői "csalódottak" a kormányzó döntése miatt, ugyanakkor meg fogják változtatni az érintett sportcsapatok nevét.

A San Franciscótól keletre fekvő Chowchilla település ezerfős gimnáziumát felügyelő Ronald V. Seals elmondása szerint az intézmény 1928 óta használja a kabalafigurát és emblémát mindenféle panasz nélkül. "Nem választasz olyan kabalafigurát, amelyet nem tisztelsz, szeretsz és becsülsz" - vélte a felügyelő, aki szerint rossz döntés elvenni mindezt az iskolától "olyan emberek által, akik még csak nem is itt élnek".

Indián csoportok követelésére egy bíróság elrendelte a profi amerikaifutball-ligában (NFL) játszó Washington Redskins elnevezésének megváltoztatását, de a csapat fellebbezett a döntés ellen. Dan Snyderre, a csapat tulajdonosára példátlan nyomás nehezedik azoknak a részéről, akik rasszistának tartják az első, Európából érkezett telepesek által megalkotott kifejezést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×