eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem hangzott el ilyen 25 éve az Európai Parlamentben

Az unió előtt álló kihívásokra adott közös válaszok, a szolidaritás és az európai értékek fontosságát hangsúlyozta az Európai Parlament előtt közösen felszólalt Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő. Ehhez hasonló közös beszéd legutóbb 25 éve, a berlini fal leomlása után hangzott el az Európai Parlamentben.

Francois Hollande arra hívta fel a figyelmet, a közösség válságok sorozatát éli át: ez a pénzügyi, majd gazdasági válsággal indult, aztán a fiatalok tömeges munkanélkülisége miatt szociális válság alakult ki most pedig humanitárius válsággal néz szembe a kontinens.

"Nincs más megoldás, mint egy erős Európa, amely biztosítja saját szuverenitásunkat" - mondta, hozzátéve, Európának határozottan kell fellépnie. A francia államfő elismerte, hogy a közösség későn értette meg, hogy a közel-keleti és afrikai konfliktusok hatással lesznek a kontinensre is, de az mondta, segítséget kell nyújtani az uniós frontországoknak, a szomszédos államoknak, illetve támogatni kell Törökországot is. Határozottságra és nyomásgyakorlásra hívott fel Szíriával, az Iszlám Állammal és Bassár el-Asszád elnökkel szemben is - akit elmondása szerint a gyűlölet irányít -, azt mondta, alternatívát kell kínálni az embereknek. A politikai megoldás keresésére szólította fel az érintett feleket, köztük Oroszországot, Iránt és a nyugati hatalmakat, mivel a megoldási kísérletek bukása totális háborúval fenyeget, ami érzékenyen érintené Európát.

"Meg kell erősíteni a schengeni övezetet, tragikus lenne, ha visszatérnénk a korábbi határokhoz" - mondta az elnök, majd úgy folytatta, az unió külső határainak megerősített védelméhez segítséget kell nyújtani az érintett államoknak a közös határőrizettel. Francois Hollande beszélt a miniszki megállapodás sikeréről, amit példaként állított a sikeres európai fellépésre, az unió az euróövezet integrációjának további mélyítése mellett érvelt. Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt dicsérte, aki az unióval kötött megállapodásról megkérdezte a szavazókat.

Angela Merkel német kancellár történelmi mértékű próbatételnek nevezte az Európa előtt álló kihívást. Folyamatosan azt hangsúlyozta, a problémák közös megoldása megerősíti az uniót, így történt ez a pénzügyi válság esetében is.

"A fejlesztési és külpolitikánkat arra kell koncentrálnunk, hogy felléphessünk a helyi háborúk ellen, és helyben kezelhessük a problémákat, ezzel megszüntetve a menekülés okait" - mondta a német kancellár, aki szerint a számtalan fontos uniós terv és program végrehajtása közben a menekülthullám megváltoztatta Európa napirendjét. A dublini szabályok fölött eljárt az idő - tette hozzá. A kialakult helyzet az európai értékekre jelent kihívást. Hangsúlyozta, hogy a korábbinál gyorsabb döntésekre és nagyobb anyagi szerepvállalásra lesz szükség a jövőben. Kiemelte bár a gazdasági menekültek is okkal indulnak útnak, azonban ők mégsem maradhatnak Európában, hogy a nagyobb szükséget szenvedőknek tudjunk segíteni.

"Nem engedhetünk a kísértésnek, hogy nemzetállami cselekvéssel lépjünk föl a menekültválság kezelésében. Sokkal inkább szükség van az összefogásra, mint eddig. Németország és Franciaország kész erre" - mondta a kancellár, aki kiemelte, teljes joggal várhatjuk el, hogy akik letelepednek Európában, azok integrálódjanak, illeszkedjenek be társadalmunkba, sajátítsák el a helyi nyelvet. A mi kötelességünk pedig az, hogy névtelen tömeg helyett embereket lássunk a menekültekben. Beszéde végén arról szólt, a közös kihívásokra közösen kell választ adnia az unió országainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×