eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Ismét tojással dobálták meg a koszovói miniszterelnököt

Ismét tojással dobálták meg ellenzéki aktivisták Isa Mustafa koszovói kormányfőt kedden, az akciót magára vállaló Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt keddi közleményében azzal indokolta tettüket, hogy a miniszterelnök a szerb kisebbség mellett áll ki.

A Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint az ellenzéki párt azt is közölte, mindaddig akadályozni fogja a kormány munkáját, amíg Isa Mustafa vissza nem vonja aláírását a Szerbiával kötött augusztusi megállapodásról. Jóllehet az egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek.

Az Önrendelkezés fenyegetése nyomán újabb politikai válság alakulhat ki Európa legfiatalabb államában.

Az incidens a koszovói-szerb határ közelében fekvő Podujevo településen történt, két aktivistát elfogott a rendőrség. Az Önrendelkezés azt írta közleményében: "Isa Mustafa mindenáron kiáll a koszovói szerb önkormányzatok közössége mellett, még akkor is, amikor azok a szerb vezetők, akikkel aláírta a megállapodást, országunkat az Iszlám Állammal hasonlítják össze, és akadályozzák a nemzetközi kezdeményezéseinket."

A pristinai törvényhozás munkáját az őszi ülésszakban már háromszor el kellett halasztani, mert az Önrendelkezés képviselői akadályozták a munkát.

A 2014-es parlamenti választások után fél évig nem volt kormánya Koszovónak, ami miatt szinte teljesen leállt az ország európai integrációja, nem érkeztek új befektetések, s az emberek is csalódtak a politikusokban. Hashim Thaci koszovói külügyminiszter szerint viszont most nem fenyeget hasonló politikai válság, a következő választásokra csak 2018 nyarán lehet számítani.

A politikus a pristinai RTV21-nek adott interjúban "technikai akadálynak" nevezte a parlament munkájának ellehetetlenítését, amin túl lehet lépni gyorsan, ezért szerinte nem kell az államfőtől segítséget kérni. Egyetértett ugyanakkor abban, hogy nem jelent jót az ellenzék bejelentése a parlament munkájának bojkottjáról.

Pristinai elemzők és a helyi sajtó azonban nem ilyen derűlátóak, többségük szerint a politikai válság egyre mélyül. Az ellenzék azt kérte a kormányfőtől, hogy vonja vissza aláírását négy Szerbiával és egy Montenegróval kötött megállapodásról, amire Mustafa nem hajlandó. Az ellenzéki pártok azt is állítják, hogy 150 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze követeléseik mellett.

A Zeri című napilap kormány közeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy 2016 tavaszán rendkívüli vagy előre hozott választások nélkül is átalakulhat a politikai színtér, ha ugyanis Hashim Thacit választják meg köztársasági elnöknek - és a politikus többször is kifejtette, hogy vágyik erre a pozícióra -, akkor a most ellenzékben lévő Ramush Haradinaj venné át kormányfő-helyettesi és külügyminiszteri pozícióját, pártja, a Szövetség Koszovó Jövőjéért pedig további minisztériumi pozíciókat szerezhetne.

Jelenleg a 120 fős pristinai törvényhozásban a kormánykoalíciónak 67, az ellenzéknek pedig 53 képviselője van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×