eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György

Több tucatnyian meghaltak robbantásokban Irakban

Pokolgépes merényletek rázták meg Irak több városát hétfőn este, a támadásokban legalább harminchat ember életét vesztette - közölte a rendőrség és egészségügyi források.

A legsúlyosabb, 15 halálos áldozatot követelő merénylet Dijála tartományban, a fővárostól, Bagdadtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Hálisz városban történt, ahol egy forgalmas piacon robbantottak fel egy autóba rejtett pokolgépet.

Egy rendőrtiszt elmondása szerint a merénylő tette előtt kérlelte a rendőröket, hogy kocsijával leparkolhasson, és azt állította, hogy egy közeli patikába siet gyógyszerekért. Néhány perccel később működésbe lépett az autóba rejtett pokolgép, jelentős pusztítást okozva. A merényletben legalább 30-an megsebesültek.

Bagdadban 14 emberrel végzett és 25-öt megsebesített egy autóba rejtett robbanószerkezet a főként síiták lakta Huszeiníja negyedben.

Az ország déli részén, a Bászra tartományban fekvő az-Zubairban szintén egy forgalmas külvárosi piacon robbantottak, a támadásban tíz ember halt meg és két tucatnyian megsebesültek.

Irakban mindennaposak a robbantásos merényletek és más erőszakos támadások, amelyek célpontjai elsősorban a síiták és a biztonsági erők tagjai. Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként, de az Iszlám Állam (IÁ) szunnita dzsihadista szervezet gyakran követ el merényleteket Bagdad és más iraki tartományok többségében síiták lakta területein.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×