INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A közkincs része lett a Happy Birthday című dal

Infostart / InfoRádió
A közkincs részévé vált a világhírű Happy Birthday to You című dal egy keddi bírói döntés nyomán. A családi körben vagy magán összejöveteleken való elénekléséért eddig sem kellett fizetni.

Szinte mindenki ismeri a születésnapi köszöntések elengedhetetlen dalának számító Happy Birthday című dalt, amit persze itthon leginkább magyarul adnak elő családi körben vagy magán összejöveteleken.

A dalról dokumentumfilmet készítő Good Morning To You Productions Corp. produkciós cég és több művész még 2013-ban indított pert a jogtulajdonosokkal szemben azon több millió dollár visszatérítése érdekében, amelyet a dal felhasználása után járó jogdíjak formájában szedett be a Warner/Chappell Music. Azt is szerették volna elérni, hogy a művet a közkincs részévé nyilvánítsák.

A Los Angeles-i kerületi bíróság bírája, George H. King a keddi döntéshozatal előtt mélyen beleásta magát a világhírű nóta hosszú és kalandos történetébe, amely egészen 1893-ig, a Good Morning to All című dalocska publikálásáig nyúlik vissza.
Az óvodai daloskönyvben megjelent nótát Mildred Hill és testvére, Patty írta.

A Good Morning to All dallama később a jól ismert - és a bírósági feljegyzések szerint ugyancsak Patty által írt - Happy Birthday-szöveggel vonult be a köztudatba. Maga a dallam már régóta a köztulajdon része. Olyannyira, hogy még Marilyn Monroe is énekelte Kennedy elnöknek.

A Warner/Chappell Music szerzői jogai egy 1935-ös regisztráción nyugszanak. A Warner cég 1988-ban vásárolta fel a Hill-nővérek kiadóját, amely 1935-ben regisztrálta a Happy Birthday-dalt. A mostani bíró döntés alapján "A Hill-nővérek a dallam egy meghatározott zongoraátiratára vonatkozó jogokat adták el a Summy Co. cégnek, és nem a dalszöveg szerzői jogait".

A Happy Birthday-t családi körben vagy magán összejöveteleken eddig is és a jövőben is lehet énekelni, nem kell tartani a perektől. A Warner viszont elesik attól az évi mindössze kétmillió dollártól, amely például a filmekben való elhangzása után járt a cégnek.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk