INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szijjártó a BBC-nek: Magyarország ellen nemzetközi médiakampány folyik

Infostart / InfoRádió
Egyoldalúan mutatja be a nemzetközi média a migrációs válsággal kapcsolatos magyarországi eseményeket és intézkedéseket - mondta Szijjártó Péter a BBC-nek nyilatkozva.

Az uniós kötelező kvótarendszert egyszerű képtelenségnek nevezte a külgazdasági és külügyminiszter a BBC HardTalk című műsorának nyilatkozva, és az unió külső határainak védelmét sürgette, részint azért, mert már idén többen érkeztek az unió területére illegálisan, mint ahány személy elosztását az elképzelés célozza. Szijjártó Péter nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a magyar kormány Szlovákiához hasonlóan jogi lépéseket tegyen a kvótarendszer ellen az Európai Bíróságon.

"Meglátjuk. Nem hoztunk még ilyen döntést, ám megfontoljuk, nem lehetetlen" - fogalmazott a tárcavezető a bírósági eljárás megindításáról.

Szijjártó Péter ismét hangsúlyozta, hogy nem menekült-válságról, hanem népvándorlásról van szó, hiszen az érkezők közül sokan gazdasági bevándorlók és további milliók indulhatnak útnak a közeli jövőben. Arra a kérdésre, hogyan kellene megvédeni az összesen 14 ezer kilométernyi görög partokat, Szijjártó Péter azt mondta, hogy Görögországnak legalább egy listát össze kellene állítania, mire volna szüksége ehhez, a tagállamok pedig biztosíthatnák a támogatást.

A röszkei határátkelőnél lezajlott incidensről szólva a külügyminiszter elmondta, hogy a magyar rendőröket egy másik ország területéről órákon keresztül dobálták kövekkel, betondarabokkal, amelyek több rendőrnek sérülést is okoztak és a rendőrség csak ezután használt vízágyút és könnygázt.

"A riportokban viszont csak az szerepel, hogy a magyar rendőrök könnygázt vetettek be, de az nem, hogy miért. Úgy gondolom, hogy ez nagyon-nagyon inkorrekt Magyarországgal szemben" - fogalmazott Szijjártó Péter. A tárcavezető kijelentette: egyértelműen úgy érzi, hogy Magyarország ellen nemzetközi médiakampány folyik.

Arra a riporteri felvetésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár korábban úgy látta, hogy "a kontinens legsötétebb korszakának emlékét idézte", amikor menekülteket vonatra helyeztek abban a hitben hagyva, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni, Szijjártó Péter azt mondta: ez is nagyon igazságtalan kijelentés volt, a román és a horvát miniszterelnök pedig az osztrák kancellár után folytatta a Magyarország elleni igazságtalan támadásokat.

Szijjártó Péter visszautasította a magyar kormány menekültügyi politikájának azt az értelmezését, hogy Magyarország csak a keresztény menekülteket látja szívesen, a muszlimokat viszont fenyegetésként kezeli.

"Nem számít, hogy egy menekült miben hisz, ha menekült, Magyarország menedéket nyújt neki, ám gazdasági bevándorlókat nem tudunk fogadni" - húzta alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk