eur:
386.85
usd:
357.2
bux:
67957.08
2024. május 23. csütörtök Dezső

Kijev törlesztési moratórium kihirdetésére kényszerülhet

Az ukrán pénzügyminiszter szerdán Washingtonban arra figyelmeztette országának hitelezőit, hogy Kijev nem várhat szeptemberig a hitelezőivel történő megállapodásra, és törlesztési moratórium kihirdetésére kényszerülhet.

Natalja Jareszko, az ukrán pénzügyi tárca vezetője kijelentette: arra számít, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az országának szánt hitel következő, 1,7 milliárd dolláros részletét júliusban akkor is folyósítani fogja, ha nem jön létre megállapodás a hitelezőkkel a 15,3 milliárdnyi adósság átstrukturálásáról.

Jareszko a héten Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel együtt az IMF és az amerikai kormány illetékeseivel a gazdasági, illetve a katonai segítségnyújtás növeléséről, valamint az ukrajnai beruházások ösztönzéséről tárgyal Washingtonban. Az ukrán vezetők egyebek között a törlesztés átütemezéséről próbálnak meg - egyelőre kevés sikerrel - megállapodni az államkötvény-tulajdonosokkal, a 40 milliárd dolláros, IMF-vezette segítségnyújtási programon belül.

Jareszko emlékeztetett arra, hogy Kijev tavaly óta 2 milliárd dollárt visszafizetett az ország keleti részében zajló harcok ellenére is. A miniszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Ukrajna kifizeti-e az államkötvények után a jövő héten esedékes osztalékot.

A hitelezők tanácsa azt javasolta, hogy vonjanak ki 8 milliárd dollárt az ukrán központi bank tartalékaiból, amit Jareszko elfogadhatatlannak nevezett, mert az IMF és más intézmények által támogatott gazdasági program éppen e tartalékok növelését ösztönzi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

A hét első felében elsősorban óvatos és vegyes mozgásokat láttunk a tőzsdéken, a befektetők inkább kivárásra játszottak, miközben az amerikai jegybanknak több tisztviselője azt az üzenetet hangsúlyozta, hogy a legutóbbi kedvező inflációs adat ellenére egy ideig még valószínűleg a jelenlegi magas kamatszinttel számolhatunk. Emellett az is okot adhatott az óvatosabb kereskedésre, hogy ma érkezik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, valamint a zárás után jelent az AI trend talán legfontosabb vállalatának számító Nvidia, aminek a szélesebb tech szektorra nézve is lehetnek majd hatásai. Szerdán mérsékelten estek a vezető nyugat-európai tőzsdék, a vezető amerikai részvényindexek mérsékelten estek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 22. 22:30
×
×
×
×