eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Washington félretájékoztatással vádolta meg Izraelt

A Fehér Ház azzal vádolta meg szerdán Izraelt, hogy félrevezető értesüléseket terjeszt az iráni nukleáris program ügyében képviselt amerikai álláspontról.

Josh Earnest, az szóvivője kijelentette, hogy Izrael részéről "folytatódó gyakorlat az egyes specifikus információk kiszemelése és azok összefüggésükből kiragadott felhasználása az Egyesült Államok tárgyalási pozíciójának eltorzítása érdekében".

"Néhány dolog, amit az izraeliek mondanak a tárgyalási pozíciónk jellemzésére, kétségtelenül nem pontos" - mondta a szóvivő.

Jan Psaki külügyi szóvivő az információ "szelektív megosztásával" és "pontatlansággal" vádolta meg Izraelt.

Earnest és Psaki nyilatkozata azt jelzi, hogy nem csökkent a két ország között a márciusban Washingtonba készülő Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek a kongresszusban elmondandó beszéde miatt kialakult feszültség. Netanjahut John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke a Fehér Házzal és a törvényhozás demokrata tagjaival való egyeztetés nélkül hívta meg az amerikai fővárosba.

A tárgyalásoknak, amelyet az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország folytat Iránnal az iszlám köztársaság nukleáris programjáról, többszöri halasztás után március végéig kell lezárulniuk egy keretszereződés elfogadásával.

Az amerikai diplomáciai tárca közölte, hogy Wendy Sherman amerikai főtárgyaló csütörtökön Genfbe utazik, hogy ott az iráni nukleáris programról az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának és Németországnak (az úgynevezett P5+1 csoportnak) Iránnal folytatott megbeszéléseivel összhangban kétoldalú megbeszéléseket folytasson Teherán képviselőivel.

A nyugati államok és Izrael gyanúja szerint Irán nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán tagadja, hogy ez lenne a célja.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×