INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Egy bíró felfüggeszttette Obama bevándorlásügyi rendeleteinek végrehajtását

InfoRádió / MTI
Felfüggeszttette Barack Obama amerikai elnök bevándorlásügyi rendeleteinek végrehajtását egy texasi szövetségi bíró, amivel lehetőséget adott egy 26 konzervatív többségű államból álló koalíciónak, hogy azokat bíróságon megpróbálja végérvényesen érvényteleníttetni - közölte kedden híroldalán a CNN amerikai hírtelevízió.

A bíró Obamának azokat a rendelkezéseit függesztette fel, amelyek 5 millió illegális bevándorlót menthetnének meg a kitoloncolástól. (Becslések szerint az Egyesült Államokban 11 milliónyi törvényes iratokkal nem rendelkező külföldi él.)

A bírói végzést, amely érdemben nem tárgyalta a "gyakorlatilag visszafordíthatatlan" elnöki rendeletek tartalmát, hanem azokkal szemben a bevezetésük rövid határideje miatt emelt eljárásügyi kifogást, az amerikai igazságügyi minisztérium meg fogja fellebbezni. A tárca szerint a döntés "helytelenül megakadályozza" az elnök "jogszerű és józan politikájának" érvénybe lépését.

Az elnök novemberben bocsátotta ki a bevándorlással kapcsolatos rendeleteit, arra hivatkozva, hogy a kérdésben a kongresszusi republikánusokkal nem lehetett dűlőre jutni. Az ellenzéki párt vezetői ezzel kapcsolatban azt hangoztatták, hogy Obama egyoldalú döntése nyomán a jövőbeni kétpárti együttműködés is kérdésessé válik.

Barack Obama egyik rendelete, amely az Egyesült Államokba a szüleik által bevitt fiatal bevándorlókat védte volna meg a kitoloncolástól, szerdán lépett volna hatályba. Egy másik, amely amerikai állampolgárok szüleit, valamit az évek óta az országban élőket oltalmazta volna meg, május 19-től lett volna érvényes.

12 liberális többségű állam, valamint egy 20 amerikai nagyváros rendőrfőnökeiből és seriffjeiből álló szövetség tagjai a rendeleteket támogató indítványt nyújtottak be korábban Hanenhez. Érvelésük szerint Obama döntései az államok és a köz érdekeit szolgálják, erősítik a közbiztonságot, valamint a bevándorlók és a hatóságok közötti együttműködést az egyes személyek státusával kapcsolatban.

A címlapról ajánljuk