INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Koppenhágai lövöldözések - vizsgálati fogságban a terrorista két cinkosa

InfoRádió / MTI
Tíz napra vizsgálati fogságba helyezte egy dán bíróság hétfőn azt a két férfit, akit azzal vádoltak, hogy segítették a szombati koppenhágai kettős terrortámadás tettesét.

A két férfi a vádak szerint elrejtette a gyilkost a hatóságok elől, és segített eltüntetni a gyilkos fegyvert.

A két vádlottat, akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, előzőleg négy órán át zárt ajtók mögött kihallgatták - közölte egyikük ügyvédje. Az ügyészek 4 hétig tartó őrizetbe vételt javasoltak - s az a tény, hogy a döntés 10 napról szól, egyikőjük ügyvédje szerint annak a jele, hogy a vádak "gyenge lábakon állnak".

A két férfit vasárnap fogták el abban az internetkávézóban, ahol a gyilkos is eltöltött egy kis időt előző nap, az első támadás után. A rendőrség a vasárnapi rajtaütés során négy embert vett őrizetbe, de kettőt közülük később szabadon engedett.

Hétfőn a dán fővárosban a kormányzati épületeken félárbocra eresztették a dán nemzeti lobogót. Az emberek virágokat helyeztek el és gyertyát gyújtottak a kulturális központ előtt, ahol a terrorista agyonlőtte az 55 éves Finn Noergaard dokumentumfilmest, illetve a zsinagógánál, ahol végzett a 35 éves Dan Uzan zsidó biztonsági őrrel.

Ugyanakkor némelyek néhány tucat virágcsokrot és mécseseket helyeztek el azon a helyen is, ahol a rendőrök vasárnap kora reggel tűzharcban agyonlőtték a merénylőt. Özlem Cekic, a baloldali dán Szocialista Néppárt parlamenti képviselője ezt a dán nép elleni súlyos sértésnek minősítette.

Tervek szerint hétfő este Koppenhágában a dán és a svéd miniszterelnök is csatlakozik a gyászolók ezreihez.

A támadások során könnyebben megsebesített öt rendőr már jobban van, és előreláthatólag még a hét folyamán elhagyhatják a kórházat - közölte a koppenhágai rendőrség szóvivője.

Lars Vilks svéd karikaturista, aki feltehetőleg az első támadás fő célpontja volt, minthogy korábban Mohamed prófétáról készített gúnyrajzokat, közben ismeretlen helyre távozott, elrejtőzött a nyilvánosság elől. Testőrei a terrortámadás során elrántották a lövések elől, így nem esett baja.

A elkövető személyével kapcsolatban egyre több részletre derül fény. A rendőrség eddig csupán annyit hozott nyilvánosságra, hogy a 22 éves tettes - sajtójelentések szerint Omar Abdel Hamid el-Hussein - Dániában született és büntetett előéletű.

Sajtójelentések szerint a gyilkost tiltott fegyverviselésért és súlyos testi sértésért - egy koppenhágai pályaudvaron elkövetett késelésért - ítélték kétévi börtönbüntetésre, amelyből idén január végén szabadult. Barátai szerint kábítószert - hasist - is fogyasztott, drogbandákkal is kapcsolatban állt. A Ritzau dán hírügynökség szerint a börtönben 39 alkalommal jegyezték fel, hogy szélsőséges kijelentéseket tett. Sportolt, thai-boxszal foglalkozott, ismerősei szerint igen aktívan.

A palesztin származású fiatalember szülei egy jordániai menekülttáborból kerültek Dániába, fiuk már Koppenhágában született. Apja a rendőrségtől értesült fia tettéről, amely szavai szerint sokkolta. A Politiken című belga lap szerint el-Hussein Palesztinát tekintette második hazájának, gyűlölettel nyilatkozott a zsidókról és Izraelről. A Berlingske című lap szerint csatlakozni szeretett volna Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezethez. Ez utóbbi értesülést a hatóságok nem erősítették meg.

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva kijelentette, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a tettes valamilyen terrorsejt tagja lett volna, bár akciója egyértelműen terrorista merénylet volt. A kormányfő felszólította a dániai zsidókat, hogy ne tegyenek eleget Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felhívásának, és ne költözzenek Izraelbe.

"A dániai zsidó közösség századok óta itt él. Dánia a hazájuk, részei a dán társadalomnak" - hangsúlyozta a dán kormányfő. Korábban Jeppe Juhl, a zsidó közösség szóvivője is kijelentette, hogy nem követik az izraeli miniszterelnök felhívását. A dániai zsidó közösség - saját adatai szerint - mintegy 8 ezer főt számlál, többségük Koppenhágában él.

A címlapról ajánljuk