eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Moszkvát aggasztják Klimkin ukrán külügyminiszter kijelentései

Moszkvát komolyan aggasztják Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kijelentései a minszki megállapodással kapcsolatban. Az orosz fővárosban néhány órával az egyezségben rögzített tűzszünet kezdete előtt ismét a délkelet-ukrajnai harcok beszüntetésének fontosságára szólítottak fel.

Az orosz külügyminisztérium szombaton a honlapján elhelyezett közleményben azzal vádolta Klimkint, illetve egyes nyugati országok, így az Egyesült Államok képviselőit, hogy "lényegében az ukrán parlament radikális nacionalistáinak a véleményét támogatva" elferdítik, és ezzel kétségbe vonják a csütörtökön Minszkben aláírt - előzőleg a "normandiai négyek" maratoni tárgyalásain jóváhagyott - végrehajtási intézkedéscsomag konkrét megállapításait.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteken azt közölte, hogy a kelet-ukrajnai eseményekben résztvevőkre vonatkozó közkegyelmet kizárólag az ukrán parlament által tárgyalt törvény értelmében biztosítják, a fegyveresek vezetőinek adott kegyelemről azonban nincsen szó. A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió tudósítása szerint a tárcavezető azt is cáfolta, hogy Ukrajna bármilyen jogi és politikai kötelezettséget vállalt volna Minszkben a Donyec-medence decentralizációjára az alkotmányos reform keretein belül.

Az orosz külügyi tárca riasztónak tartja ukrán politikusoknak a minszki megállapodást követően Kijevben tett kijelentéseit is, tekintettel "Donyeck és Luhanszk (a szakadár terület vezetőinek) felelősségteljes nyilatkozataira a vállalt kötelezettségek teljesítéséről".

Dmitro Jaros, az Oroszországban betiltott, szélsőségesnek tartott radikális Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője pénteken közölte, hogy a szakadárokkal kötött egyezségek ellentétesek az ukrán alkotmánnyal, ezért szervezete fenntartja magának a jogot a harcok folytatására.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor - mintegy 8 órával a tűzszünet kezdete előtt - ismét hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások legfőbb üzenete a harci cselekmények beszüntetése, a nehézfegyverzetek visszavonása és a valódi alkotmányos reform megkezdése Ukrajnában.

A moszkvai közleményben aláhúzták, arra számítanak, hogy a minszki megállapodások végrehajtásáról szóló intézkedéscsomag aláírói, valamint az ukrán válság békés rendezését célzó minszki folyamatot támogató országok, - így Németország és Franciaország is - mindent megtesznek annak érdekében, hogy az egyezségek szigorúan teljesüljenek.

Az orosz külügy felszólította "az ukrajnai konfliktusban érintett feleket" kötelezettségvállalásaik szigorú betartására.

Moszkva elutasítja a nyugati álláspontot, hogy Oroszország részese lenne a délkelet-ukrajnai fegyveres szembenállásnak, amely tavaly április óta több mint 5400 halálos áldozatot követelt.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×