eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Obama: Amerikában senki sem támadható amiatt, hogy minek született

Amerikában senki sem támadható amiatt, hogy minek született, hogy néz ki vagy miként hisz - szögezte le Barack Obama amerikai elnök három észak-karolinai muzulmán diák meggyilkolásával kapcsolatban pénteken kiadott közleményében.

Az elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjának és közölte: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ki fogja deríteni, vajon az üggyel kapcsolatban szövetségi törvényeket is megsértettek-e.

Az észak-karolinai Chapel Hillben a 46 éves Craig Stephen Hicks szerdán lőtte fejbe a 23 éves Deah Shaddy Barakatot, a 21 éves Yusor Mohammadet és a 19 éves Razan Mohammad Abu-Salhát, a jelek szerint egy parkolóhely miatt régóta tartó, szomszédok közötti vita miatt. A hatóságok azonban vizsgálják a "gyűlölet-bűncselekmény" lehetőségét is. Az ügyben az FBI a helyi rendőrség munkájának támogatása mellett csütörtökön "párhuzamos előzetes vizsgálatot" is indított.

Ha bebizonyosodik, hogy Hicks faji vagy vallási indíttatásból gyilkolt, akkor szigorúbb büntetésre számíthat, ha elítélik a háromszoros, előre kitervelt gyilkosság vádjának ügyében. Hicks felesége és szomszédjai tagadták, hogy az ilyen típusú gyűlölet szerepet játszott volna a gyilkosságokban és azt állították, hogy az egyébként ateista vádlott indulatos természetű ember.

A csütörtökön eltemetett áldozatok közül Barakat Yusor Mohammad férje volt, Abu-Salha pedig a húga. A hármas gyilkosság indulatokat kavart fel az amerikai muszlim közösségekben, és az ország határain túl is. Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Mexikóban bírálta Barack Obamát, Joe Biden alelnököt és John Kerry külügyminisztert, amiért nem emelték fel szavukat az ügyben, feltehetően ennek is köze lehetett az elnök állásfoglalásához.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken a szóvivőjén keresztül juttatta kifejezésre a meggyilkolt három fiatal iránti nagyrabecsülését, akik humanitárius programok részvevői voltak. A világszervezet apparátusának első embere szerint az áldozatok a "globális állampolgárság és egy jobb világért való aktív közösségi együttérzés legjobb értékeit képviselték".

Hickset, aki önként jelentkezett a rendőrségen, március 4-én hallgatja meg először a bíróság, amely megfosztotta őt az óvadék lehetőségétől.

Az FBI adatai szerint 2013-ban az Egyesült Államokban mintegy 6900 előítélet motiválta bűncselekményt követtek el. Ezek közül 165 irányult muzulmánok ellen, de egyik sem végződött halállal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×