eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Porosenko szerint szükség esetén kap az ukrán hadsereg külföldről fegyvereket

Petro Porosenko ukrán elnök bizonyos abban, hogy szükség esetén Ukrajna kap akár halált is okozó fegyvereket a partneri országoktól. Ezt az ukrán államfő kedden Harkivban tett munkalátogatásán jelentette ki.

"A legkisebb kétségem sincs afelől, hogy az Ukrajnának történő fegyverszállításra lehetőséget teremtenek úgy az Egyesült Államokban, mint más partnereinknél, mert meg kell tudnunk védeni magunkat" - szögezte le az elnök.

Ismételten aláhúzta, hogy az ukrán fegyveres erők az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárokkal ellentétben betartották a minszki megállapodásokban foglalt kötelezettségvállalásaikat, beleértve a tűzszünetet.

Hangsúlyozta, hogy ha nem jön létre valódi tűzszünet a Donyec-medencében, s nem teljesülnek Kijev követelései, például az Oroszországban jogtalanul fogvatartott ukrán állampolgárok - beleértve Nagyija Szavcsenko pilótanő - szabadon engedése, arra az ukrán fegyveres erők "megfelelő választ" adnak.

Porosenko megjegyezte, hogy fegyvergyártó üzemek vannak Ukrajnában is, amelyek termékei olcsóbbak, mint a külföldiek. "A gond az, hogy nincs elegendő időnk arra, hogy a tömeggyártást beindítsuk, ezért kell e területen együttműködést kialakítanunk külföldi partnereinkkel" - jelentette az ukrán elnök.

Andrij Ordinovics, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöksége katonai együttműködési osztályának vezetőhelyettese múlt csütörtökön Kijevben újságírók előtt kijelentette, hogy a védelmi minisztérium Ukrajnának történő fegyverszállításokról folytat tárgyalásokat külföldi államokkal. Ezt azelőtt mondta, hogy külföldi országok katonai attaséival ült le tárgyalni. Részleteket nem árult el, azt sem, hogy mely országokkal folytat erről tárgyalást Kijev.

Az amerikai The Wall Street Journal (WSJ) meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva keddi számában azt írta, hogy az amerikai kormány Javelin típusú tankelhárító rakéták, kézi lőfegyverek és lőszer Ukrajnába szállítását fontolgatja. A WSJ informátorai szerint Barack Obama amerikai elnök tanácsadói még a héten megvitatják ezt a kérdést, de nem tudni, hogy vajon döntést is hoznak-e. A tervek szerint John Kerry külügyminiszter csütörtökön Kijevbe látogat.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×