eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rengeteg külföldi önkéntes támogatja az Iszlám Államot

Akár a korábban becsültnél háromszor több harcosa is lehet az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek - szivárgott ki CIA-s forrásokból. A szervezet júniustól egyre eredményesebben toborozta az önkénteseket, a jelenlegi információk alapján több mint 80 országból 15 ezer külföldi csatlakozott az Iszlám Állam egységeihez.

A CNN az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA egyik meg nem nevezett szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy az eredetileg becsültnél jóval több katonája lehet a Szíriában és Irakban is meghatározó területeket uraló szélsőséges iszlamista szervezetnek, az Iszlám Államnak.

"20 ezer és 31 500 közötti lehet a terrorcsoport oldalán harcoló militánsok száma" - fogalmazott Jim Sciutto, a CNN munkatársa.

Az amerikai elemzők korábban 10 ezer főre becsülték az Iszlám Állam fegyveres erejét, beleértve a terrorszervezet által a börtönökből kiszabadított rabokat és azokat a szunnita fegyvereseket is, akik azután csatlakoztak a dzsihadistákhoz, hogy azok Szíriából betörtek Irakba.

A CIA azzal magyarázta a hirtelen létszámnövekedést, hogy a harctéri sikerek és a kalifátus kikiáltása nyomán a szervezet júniustól egyre eredményesebben toborozta az önkénteseket, a jelenlegi információk alapján több mint 80 országból 15 ezer külföldi csatlakozott az Iszlám Állam egységeihez, akik közül ráadásul több mint kétezren nyugati országok állampolgárai.

Meggyengítjük és megsemmisítjük az Iszlám Államot. Aki Amerikát fenyegeti, nem talál menedéket - mondta a héten Barack Obama amerikai elnök, majd bejelentette, hogy a terrorszervezet elleni amerikai légicsapásokat Irak után ki fogja terjeszteni Szíriára is, ahol egyébként orosz MIG-ekkel a szír légierő is bombázza az Iszlám Államot. Csütörtökön meg is kezdődtek az amerikai felderítő repülések Szíria fölött, a Pentagon pedig közölte, hogy harci gépeket telepít az iraki-szíriai határ közelében fekvő Erbílbe.

Washington egyébként nemrég tíz arab országgal, köztük Szaúd-Arábiával kötött alkalmi koalíciót az Iszlám Állam ellen.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×