eur:
390.97
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kormányt nevezett ki a thaiföldi puccsot végrehajtó katonai junta

Főként a hadsereg tagjaiból álló kormányt nevezett ki a thaiföldi puccsot végrehajtó katonai junta - jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség.

"A miniszterelnök a hadsereg tagjaiba és egykori bürokratákba helyezte bizalmát" - kommentálta a történteket a The Nation című, thai és angol nyelvű napilap.

A Bhumibol Aduljadedzs thaiföldi király által vasárnap rendeletben jóváhagyott 32 tagú kabinet tagjainak közel egyharmadát magas rangú katonák teszik ki. Sajtóhírek szerint ők a juntát vezető, egy héttel ezelőtt kormányfőnek kinevezett Prajuth Csan-ocsa tábornok bizalmasai.

Az uralkodónak a héten még a miniszterek is jóvá kell hagynia, a szertartást a tervek szerint abban a bangkoki kórházban tartják majd, ahol a 86 éves királyt kezelik. A tábornok szövetségesei fogják vezetni egyebek mellett az igazságügyi, a külügyi és a kereskedelmi tárcát.

A hadsereg május 22-én, a hónapok óta tartó, huszonnyolc halálos áldozatot követelő kormányellenes utcai megmozdulások nyomán hajtott végre vértelen államcsínyt, őrizetbe véve az addigi miniszterelnököt, kormányának tagjait és a kormányellenes tüntetők vezetőit is. A hatalomátvételt azzal indokolták, hogy meg akarják előzni a további zavargásokat, és véget akarnak vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×