eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Merkel stabilizációs lépésekre biztatta Putyint

Angela Merkel német kancellár az ukrajnai stabilizáció felé mutató lépésekre biztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akivel telefonon beszélt szerda este - közölte a német kormány hivatala.

A jelenleg szabadságát töltő Angela Merkel a berlini közlemény szerint ismételten arra szólította fel az orosz elnököt, hogy "vesse latba a(z oroszbarát) szeparatisták felett meglévő befolyását egy kétoldalú tűzszünet elérése" és a(z ukrajnai) helyzet "stabilizálása" érdekében.

A német kancellár üdvözölte az Oroszország, Ukrajna és az EBESZ képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport múlt heti minszki találkozóját a szakadárokkal.

Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a donyec-medencei szeparatistákat Oroszországból látják el utánpótlással.

Merkel és Putyin először beszélt egymással azóta, hogy a német kormány hétfőn visszavonta a Rheinmetall cég technológiai hadiipari részlegének egy orosz lövészeti kiképző központ felépítéséhez kiadott exportengedélyét. A lépéssel Berlin európai partnereit is arra ösztönözte, hogy szigorúbban korlátozzák Oroszországba irányuló fegyverexportjukat.

A német fél által kezdeményezett telefonbeszélgetésben a Kreml közleménye szerint Putyin ismét a kelet-ukrajnai lakosság egyre romló humanitárius helyzetét hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×