eur:
388.49
usd:
360.52
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kerry: az Egyesült Államok továbbra is reménykedik a tűzszünetben

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön kijelentette: továbbra is reménykedik a gázai tűzszünetben, de jóslatokba nem bocsátkozott az esetleges fegyvernyugvás időpontját illetően.

Az indiai látogatáson tartózkodó John Kerry közölte: továbbra is szoros telefonkapcsolatban áll a vezető közel-keleti politikusokkal, hogy megpróbáljon véget vetni az Izrael és a Hamász palesztin szervezet közötti konfliktusnak.

"Az Egyesült Államok továbbra is reméli, hogy elérhető egy tűzszünet, s minél előbb megtörténik, annál jobb lesz, mert szükség van a kérdések végleges, reményt keltő rendezését lehetővé tévő tárgyalások megkezdésére" - mondta az amerikai diplomácia irányítója vendéglátójával, Szusmá Szvarádzs indiai külügyminiszterrel tartott közös sajtóértekezletén. Hozzátette: "ezt nem lehet megígérni, de mindenki jobban érezné magát, ha komoly erőfeszítések történnének ennek érdekében".

John Kerry az utóbbi hetekben idejének nagy részét a közel-keleti válságnak szentelte, és vasárnap tért vissza Washingtonba a térségben tartott sikertelen körútja után.

Izrael csütörtökön közölte: akkor vonja vissza csapatait a Gázai övezetből, ha végzett azoknak az alagutaknak a felszámolásával, amelyeket a Hamász fegyveresei a zsidó állam elleni támadásokra használnak.

Washington szintén csütörtökön bejelentette, hogy elfogadta Izraelnek a lőszerutánpótlás szállítására vonatkozó kérését. A Pentagon arra hivatkozott, hogy Washington vállalta: szavatolja a zsidó állam biztonságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×