eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Új párt nyerte meg a szlovén választásokat az exit poll szerint

Miro Cerar jogászprofesszor alig egy hónapja alakított pártja nyerte meg a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokat Szlovéniában a TV Slovenija és a POP TV által az interneten közzétett exit poll szerint.

A szavazóhelyiségek elhagyása után végzett közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy a baloldali Miro Cerar Pártja (SMC) a voksok 37 százalékát szerezte meg, bő 17 százalékkal megelőzve a második helyre befutó, ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Pártot (SDS). A felmérés szerint a harmadik helyen a balközép Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS) végzett.

Az SDS a felmérés eredményeinek ismeretében bejelentette, hogy nem ismerik el a választás tisztességét. Indoklásul vezetőjük, Janez Jansa egykori kormányfő bebörtönzését hozták fel.

A párt helyettes vezetője, Zvonko Cernac szerint megválasztott képviselőik ki fogják tölteni mandátumukat, de nem fognak betölteni semmilyen pozíciót a parlamentben, és alkalmi alapon döntik majd el, hogy részt vesznek-e az egyes üléseken.

A legnagyobb meglepetést az Egyesült Baloldal okozta - a jelentések szerint -, mert az exit poll szerint a voksok legalább 7 százalékát szerezte meg, miközben a választást megelőző utolsó közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy alig érik majd el a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

Amennyiben az exit poll eredményei pontosnak bizonyulnak, a szlovén törvényhozás 90 fős alsóházában helye lesz még a Szociáldemokratáknak (5,8 százalék), a keresztény irányultságú Új Szlovéniának (5,4 százalék) és a lemondott kormányfő új balközép pártjának, az Alenka Bratusek Szövetségének (4,7 százalék). Három eddigi parlamenti pártnak viszont nem sikerült újráznia.

A központi választási bizottság adatai alapján 16 óráig a szavazásra jogosult 1 millió 714 ezer 476 szlovén állampolgár 35,67 százaléka járult az urnák elé. Ez alacsonyabb részvétel, mint a korábbi években, 2011-ben például 16 óráig a választók 48,5 százaléka adta le a voksát. A legtöbben 1990-ben szavaztak, amikor a függetlenségi népszavazáson 16 óráig már a választók 81,91 százaléka voksolt.

A szlovének 19 óráig szavazhattak a 17 párt, valamint választási lista egyikére Szlovénia 3140 szavazóhelyén és 32 diplomáciai külképviseleten.

A szlovén törvényhozás 90 mandátumáért 1134 jelölt verseng, 43 százalékuk nő.

A végleges és hivatalos eredményeket a levélszavazatok beérkezése és feldolgozása után teszik közzé várhatóan július 29-én. A Nemzetgyűlés alakuló ülését az előzetes tervek alapján augusztus 1-jén tartják, amikor az új képviselők leteszik esküjüket, és megválasztják a parlament elnökét.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×