eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Neruda virtuálisan rótta a chilei főváros utcáit

Negyven évvel halála után Pablo Neruda ismét tollat fogott a kezébe, szerelmes verseket szavalt és a város lakóinak csodálkozása közepette sétált végig Santiago utcáin: a Nobel-díjas költőt virtuálisan idézték meg Chilében születésének 110. évfordulóján.

A Pablo Neruda Alapítvány az évfordulós ünnepség programjába illesztette kezdeményezését. A költő alakját korábbi santiagói otthonának ablakában láthatták rövid ideig a járókelők. A házban ma múzeum működik. A kivetített alak előbb verset írt az ablaknál, majd felkerekedett, átsuhant a házak homlokzatán, és nekivágott a város utcáinak, ahol életében annyiszor megfordult.

A különleges program szervezői egy járműre szerelt mozgó kivetítővel varázsolták az ismert helyszínekre a költő fekete-fehér képét. A virtuális kép megalkotásán a Delight Lab cég dolgozott. A városon átsétáló költő szavait egy hangszóró közvetítette, hogy a hatás teljesebb legyen.

Neruda megidézéséhez a költőről az alapítvány archívumában található felvételeket használták fel.

Az 1904. július 12-én született, és leginkább szerelmes verseiről ismert Neruda 1971-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Baloldali politikai szerepet is vállalt és diplomataként is dolgozott. Közeli barátja volt a szocialista Salvador Allende chilei elnöknek, aki 1973-ban követett el öngyilkosságot, mert nem akarta, hogy a hatalmat puccsal magához ragadó Augusto Pinochet tábornok katonái elfogják.

Nerudát, aki a szeptemberi puccs idején 69 éves volt és prosztatarákban szenvedett, sokkolta a katonai hatalomátvétel, az utána következő kivégzések, barátai meggyilkolása. Nyomban száműzetésbe akart vonulni, de elindulása előtt kórházba kellett szállítani, ahol hamarosan meghalt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×