eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Becsődölt az egyik legnagyobb bolgár bank

A bolgár központi bank pénteken közölte: megvonja az engedélyt a mérlegfőösszeg alapján Bulgária negyedik legnagyobb kereskedelmi bankjától, a Corpbanktól.

A bolgár jegybank átvilágította a hivatalos nevén Corporate Commercial Bank (Társasági Kereskedelmi Bank, bolgár rövidítéssel KTB) könyveit. A vizsgálat eredményét továbbították az ügyészségnek.

Iván Iszkrov jegybankelnök közölte: csődeljárás indul a Corpbank ellen. A pénzintézet megmaradt eszközeit a bank leányvállalatához, a Credit Agricole Bulgariahoz csoportosítják át, amelyet államosítanak. Így a kisbetéteseket nem éri kár.

A Corpbank helyzete a múlt hónapban rendült meg, miután a betétesek megrohanták a fiókjait, és a bolgár központi bank felügyelet alá vonta.

Iszkrov elmondta azt is: fontos dokumentumok tűntek el - valószínűleg megsemmisítették őket - a Corpbank által kihelyezett, 1,8 milliárd euró (több mint 550 milliárd forint) összértékű kölcsönökről, amelyek nagy része a bank főrészvényeséhez, Cvetan Vaszilevhez köthető pártok vettek föl. A szóban forgó összeg a Corpbank teljes hitelportfoliójának majdnem a kétharmada.

Súlyos bűncselekmény történt, nagyon sok pénz tűnt el a bankból - mondta Cvetlin Jovcsev bolgár belügyminiszter.

A bolgár állami sajtó értesülése szerint őrizetbe vették Orlin Ruszevet, a bank igazgatóját és Margarita Petrova pénzügyi vezetőt. A nőnél több zsák volt, tele euró- és dollárbankjegyekkel.

Az ügyészség fontolgatja a főrészvényes Cvetan Vaszilev beidézését. A gyanú szerint Vaszilev szándékosan taszította csődbe a Corpbankot, hogy olcsón hozzájusson a pénzintézet vagyonelemeihez.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×