eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lemondott Velence korrupcióval vádolt polgármestere

Városának és a balközép Demokrata Pártnak (PD) is hátat fordított pénteken Giorgio Orsoni, Velence polgármestere, akit tíz nappal ezelőtt korrupció vádjával vettek őrizetbe.

Giorgio Orsoni a velencei városházán tartott sajtótájékoztatón jelentette be lemondását.

Távozásának lehetőségét csütörtökön még kizártnak tartotta, de polgármesteri mandátuma folytatása ellen Velence lakossága és a kormányon levő PD politikusai is tiltakoztak.

Giorgio Orsonitól a PD főtitkára, Matteo Renzi miniszterelnök is megvonta bizalmát azt hangoztatva, hogy a "korruptaknak távozniuk kell". A polgármester lemondását szorgalmazta Deborah Serracchiani, Friuli Venezia Giulia tartományi elnöke, a PD vezetőségi tagja. A velenceiek utcai tüntetéssel sürgették távozását.

Orsoni lemondása bejelentésekor álszentnek és farizeusnak nevezte Matteo Renzit. A távozó polgármester arra emlékeztetett, hogy 2010-es megválasztásakor a PD őt mint párton kívülit kérte fel jelöltként, és meg is nyerte a választást. Giorgio Orsoni elutasította a vele szemben felhozott korrupciós vádakat.

Velence polgármesterét június 4-én vették őrizetbe további harmincnégy politikussal és vállalkozóval együtt. Utána házi őrizetbe helyezték, s jelenleg már szabadlábon védekezhet. Az ügyészség vádja szerint Giorgio Orsoni és társai jelentős mértékű csúszópénzt fogadtak el a velencei lagúnák tengeri bejáratainál készülő mobil zsiliprendszert építő cégektől. Orsoni több mint félmillió eurót kapott, a pénzből négy évvel ezelőtti választási kampányát finanszírozta. A lemondott polgármester azzal védekezett, hogy a pénzt nem ő, hanem az őt jelölő PD kapta.

A római kormány péntek este Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal felállítását jelentette be. Raffaele Cantone vezetésével a hivatal feladata az lesz, hogy ellenőrizze az összes olaszországi állami beruházás és közbeszerzési pályázat tisztaságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×