eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fenntartja a vádakat Mladic ellen a Nemzetközi Törvényszék

Fenntartja az összes vádat, köztük a srebrenicai népirtásra vonatkozó vádpontot is a volt Jugoszlávia ügyeiben eljáró Nemzetközi Törvényszék Ratko Mladic, a boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka ellen - döntött kedden az ügyben eljáró bírói tanács.

A bírák úgy foglaltak állást, hogy az ügyészek által a bizonyítási eljárás során előadott bizonyíték elegendő ahhoz, hogy minden vádpontot fenntartsanak. "A vádlottnak minden egyes vádra felelnie kell" - jelentette ki Alphons Orie elnöklő bíró.

Mladic a terhelő bizonyítékok hiányára hivatkozva azt kérte a bíráktól márciusban, hogy töröljék a bűnlajstromából szereplő vádpontok java részét, köztük a legsúlyosabbat, amely a nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai népirtásra vonatkozik. Emellett azt akarta elérni, hogy ejtsék a boszniai muzulmánok és horvátok üldöztetésének vádját. E vádpont szerint hét boszniai településen a Mladic katonái által elkövetett bűncselekmények népirtással értek fel. A volt hadseregparancsnok kifogást emelt a Szarajevó lövetésére és az ENSZ-békefenntartók túszul ejtésére vonatkozó vádpontok ellen is.

A tábornok ügyvédei azt állították, nincs bizonyíték arra, hogy a srebrenicai események során Mladicot a "népirtás szándéka" vezérelte, és ki akarta irtani a bosnyákokat. Az ügyészek ezzel szemben azt állították, hogy a vádiratban szereplő összes bűncselekmény bizonyítást nyert.

Mladic védelmét május 13-tól hallgatják meg.

Az 1992-95-ös boszniai háborúnak mintegy százezer halottja volt, és 2,2 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. A hágai ügyészség szerint a 71 esztendős Ratko Mladic, illetve a 68 éves Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető tekinthető a bosnyákok és horvátok terhére elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntények fő felelősének.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×