eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Folyószennyezés miatt százezrek víz nélkül

Csaknem háromszázezer ember számára tiltották meg a vezetékes ivóvíz használatát, illetve éttermeket és szórakozóhelyeket zártak be Nyugat-Virginiában amiatt, mert mérgező vegyi anyag került egy folyóba.

Earl Ray Tomblin nyugat-virginiai kormányzó csütörtökön kilenc megyében foganatosított rendkívül intézkedéseket, mert a széniparban használt 4-metilciklohexán-metanol ömlött a szövetségi állam fővárosán, Charlestonon átfolyó Elk folyóba.

Laura Jordan, a nyugat-virginai vízművek illetékese azt mondta, hogy a szennyezés a Freedom Industries vállalattól származik. A vegyi anyag olyan helyen került a folyóba, amely közvetlenül a legnagyobb virginiai vízművek vízvevő helye felett fekszik. A tilalom mintegy százezer háztartásra és vállalatra, vagyis mintegy 250-300 ezer emberre vonatkozik.

Egészségügyi illetékesek azt tanácsolják a helyi lakosoknak, hogy kizárólag vécéöblítésre vagy tűzoltásra használják a csapvizet. Tomblin külön arra kérte őket, hogy ne igyák, ne fürödjenek benne, ne főzzenek vagy mossanak vele.

A Kanawha-Charleston és Putnam megye tiszti orvosi szolgálata bezáratta az összes éttermet, szépségszalont és iskolát, amelyek a nyugat-virginiai vízművek vizét használják. A helyi média híradásaiban palackozott vízért sorban álló emberek és boltok elapadt raktárkészletei láthatók.

A szennyezést okozó vállalat az állami és szövetségi hatóságokkal együttműködve juttat el palackozott vizet a helyi lakosoknak. A nyugat-virginiai kormányzó szerint előnyben részesítik a kórházakat, szociális otthonokat és iskolákat.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×