eur:
389.35
usd:
361.96
bux:
68566.67
2024. május 7. kedd Gizella

Feszült légkör Brüsszelben: "A barátok nem kémkednek egymás után"

A barátok nem kémkednek egymás után - jelentette ki Angela Merkel német kancellár az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezvén csütörtökön. Előző nap fény derült arra, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) figyelhette a kancellár mobiltelefonját.

Angela Merkel hozzátette: helyre kell állítani a bizalmat. "Szövetségesek vagyunk, és ilyen szövetséget csak bizalomra lehet építeni" - hangoztatta. Júliusi berlini látogatásakor is és szerdán telefonon is közölte Barack Obamával, hogy elfogadhatatlannak tartja a barátok közötti kémkedést. "Ez nem csak rám vonatkozik, hanem minden német polgárra" - húzta alá Merkel.

A német kancellár a történtek kapcsán annak fontosságát hangsúlyozta, hogy döntésre kell jutni az Európai Unióban arról, milyen adatvédelmi, adatbiztonsági megállapodásokra van szükség, illetve hogyan lehet garantálni az átláthatóságot, a transzparenciát az Egyesült Államok és Európa kapcsolataiban.

Merkel arra is kitért, hogy a csúcs témája emellett az, hogy áttekintsék, milyen eredmények születtek a munkahelyteremtésben, hogyan lendíthető fel a digitális gazdaság és hogyan áll a bankunió létrehozásának üteme.

A német külügyminiszter csütörtökön hivatalába kérette a berlini amerikai nagykövetet, miután szerdán fény derült arra, hogy az NSA megfigyelhette Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját. Egy nappal korábban pedig a francia államfő adott hangot nemtetszésének, miután kiderült, hogy az NSA 2012 és 2013 fordulóján több tízmillió francia telefonhívás adatait rögzíthette. Az amerikai nagykövetet Párizsban is bekérették a külügyminisztériumba.

James Clapper amerikai nemzeti hírszerzési igazgató szerint mindazonáltal a Le Monde tekintélyes francia lapban megjelent hírek nem igazak, "pontatlan és félrevezető" információkat tartalmaznak, az Egyesült Államok pedig csak olyan hírszerző tevékenységet folytat, mint bármelyik másik ország.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×